Nedavno doneseni zakon takozvani "Lex šerif" već u prvim danima nove godine ide na testiranje.

Galerija +0 Politike mućke u Muću: Lex šerif na testu već u prvim danima nove godine (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1

Jedna od prvih općina koju će zahvatiti taj zakon je Muć u Dalmatinskoj zagori. Proračun nije donesen. iako je kraj godine blizu pa bi mještani mogli uskoro na birališta.

Vezani članci Darko Milinović (Screenshot: Twitter) "Dođi, vidi kako se voli pas": Darko Milinović objavio video i poslao poruku muškarcu koji je zlostavljao životinje Sandra Švaljek (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Švaljek: Odluka Ustavnog suda o lex šerif politička je prosudba

Mještane Muća, u Dalmatinskoj zagori muče problemi kao i neke druge stanovnike Hrvatske. No politička prepucavanja zadnjih dana su top tema.

Proračun u mjestu kojim već 15 godina vlada načelnik Stupalo Muć još nije donesen.

"On nije šerif, on je Doc Holliday"

„On nije šerif, on je Doc Holiday“, kaže Frane iz Muća.

Muć bi trebao biti među prvima gdje će se primjeniti takozvani lex šerif. Načelnik kaže - njegova pozicija nije ugrožena jer je na vrijeme uputio prijedlog proračuna.

„Kako stvari stoje vjerojatno se ide na nove izbore i to za Vijeće“, kaže Filip Stupalo, načelnik općine Muć.

Cilj većine vijećnika Općinskog vijeća nipošto nije smjena Općinskog načelnika, priopćili su danas predstavnici oporbe.

„Smatramo kako je načelnik poduzeo sve potrebne radnje da se sjednica održi, ali onaj tko o tome odlučuje je predsjednik vijeća, stoga apeliramo na predsjednicu vijeća da preuzme odgovornost prema mještanima Općine Muć te da hitno sazove sjednicu Općinskog vijeća na kojoj ćemo usvojiti proračun za 2018.“

Načelnik: "Zakon je dobar"

Po starom zakonu, ukoliko se nije donio proračun do kraja godine, raspustilo bi se vijeće i razriješio načelnik i išlo na izbore.

„Sad će biti situacija da će u pravilu ostat načelnik na svojoj poziciji koji će moć iskoristit situaciju i na neki način utjecat na birače. To je jedan od najštetnijih zakona kojeg se ja sjećam u zadnjih 27 godina i on ruši standarde lokalne demokracije“, kaže Ivan Koprić, s katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Načelnik poručuje - zakon je dobar. A ako će ocrtavati volju naroda, dodaje, ponosan je što će lex šerif ugledati svjetlo dana u Muću.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju