Dok HDZ analizira razloge izbornog podbačaja - sve glasnije i javno čuju se kritike strategije stranačkog šefa. U Živom zidu demantiraju sukobe. A nema mira ni u Amsterdamskoj koaliciji, jer se Hrvatska stranka umirovljenika, doznaje Dnevnik Nove TV nudi SDP-u.

Galerija Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Političke trzavice zbog izbora (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) +0 Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr)

Anka Mrak Taritaš, šefica Amsterdamske koalicije isti sastav vidi zajedno i dalje: ''S idejom da zajedno podržimo zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima. I da jednako tako vezano uz parlamentarne izbore probamo izaći zajedno.''

Vezani članci Severina Severina sa zviždaljkom glasno podržala prosvjed na trgu u Zagrebu, a obradovao ju je i susret s našom političarkom Miro Kovač i Vesna Pusić Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje"

Ali sedmorka bi mogla postati šestorka. ''U politici nema ničeg uklesanog u kamen. U politici nema braka na neodređeno vrijeme. Svaki izbori su ponovno preispitivanje i svaki izbori traže ponovno partnerske odnose'', kaže Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Silvano Hrelja i Davor Bernardić imaju potpisan sporazum za Dobro društvo. Hrelja mu je čestitao na izbornom rezultatu. I ponudio se za nove pregovore.

''Naša komunikacija nikad nije bila upitna. Naravno da sam zainteresiran za razgovor s gospodinom Bernardićem'', kazao je Hrelja.

''Mene vam u životu ne treba čuditi ništa. Bio je jasan put kojim idemo, ono što je bilo jasno uz europske izbore ostvarili smo'', rekla je Mrak Taritaš.

U Živom zidu i dalje bez odgovora tko će u Europski parlament. Glavni tajnik i prvi na listi Tihomir Lukanić dao je ostavku, bez objašnjenja. Do daljnjeg mandat neće konzumirati. Za Dnevnik Nove TV Ivan Vilibor Sinčić tek demantira da su u sukobu zbog njegove supruge.

''Vladimira niti je na listi, niti je zanima Bruxselles. U nedjelju imamo sastanak koordinatora i dat ćemo sve informacije'', rekao je Sinčić.

Dalija Orešković bez mandata i dijela suradnika. ''Politički projekt prije svega ovisi o motivima. Ono što smatram da mogu pridonijeti još uvijek u svojim rukama imam. Start će se kao politička stranka pregrupirati'', kaže Orešković.

Ni u Mostu nema razloga za zdravicu. Božo Petrov ne odgovara hoće li ponuditi mandat stranci.

''Uvijek se osjećam odgovornim i za ono što je dobro i ono što je loše. Razgovarat ćemo na Glavnom odboru. Naravno da će uz analize koje dođu postojati preinake, tako da se najbolje možemo pripremiti za parlamentarne izbore'', rekao je Petrov.

HDZ još analizira zašto imaju četiri, a ne pet mandata. A svoje predsjedničke ambicije ne skrivaju Miro Kovač i Davor Ivo Stier.

''Mi ćemo na sjednicama predsjedništva i nacionalnog vijeća vrlo skoro napraviti analizu što smo pogriješili i ako smo pogriješili'', rekao je Darko Horvat.

Za njih je ključno pitanje - kako vratiti desne birače. Na kraju jedan mandat Ruže Tomašić. Suverenisti pozivaju na ujedinjenje desnice. Hrvoje Zekanović smatra da je najveća prepreka okrupnjavanju desnice: ''Taštine nekih ljudi, ali bih ja rekao i loša matematika.''

Bolju matematiku HNS vidi u ujedinjenim liberalima. Ali zasad i oni bez uspjeha.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju