Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stigao pomladak

DOLAZE MLADI: Nova generacija političara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad vam netko spomene političare teško je u glavi nadići stereotip o starijim, namrgođenim, često antipatičnim licima. Ali, stiglo je vrijeme za nove generacije...

Obično kad govorimo o političarima u glavi nam se javlja slika starije gospode koji, desetljećima kaljeni u ovoj profesiji, već lagano gube bitku s viškom kilograma i manjkom kose. Dakako, ne može ih sve svrstati u isti koš, no da dolazi vrijeme za nove, mlađe generacije političara - dolazi. Kako na domaćoj tako i na stranoj političkoj sceni.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Nikola Grmoja i Božo Petrov Biografija šefa Mosta Božo Petrov umalo je postao svećenik. Od Metkovića, Vrapča, neslavne Vlade, pa do prepuštanja političkih reflektora Grmoji

MATTEO RENZI

39-godišnji talijanski premijer preuzeo je ulogu znatno starijih od sebe i tako postao najmlađi šef neke europske vlade. Na čelo talijanske demokratske stranke došao je tek potkraj prošle godine te je u vrlo kratkom roku uspio prisiliti Enrica Lettu da podnese ostavku na mjesto premijera nakon samo 10 mjeseci vlasti.

Renzi je prije dolaska na mjesto premijera obnašao dužnost gradonačelnika svog rodnog grada, Firenze. I na to se otprilike, uz pokoje manje dužnosničko mjesto, svodi njegovo političko iskustvo. Nije zanemarivo, ali dio struke mu zamjera nedostatak međunarodnog iskustva.

Ovaj 39-godišnjak preuzeo je vlast u trenutku kada javno dug Italije premašuje 130 % BDP-a i kada je industrijski sektor na koljenima. Renzo je obećao u najkraćem mogućem roku provesti temeljitu reformu izbornog sustava i ustavnog poretka koja je ovoj zemlji prijeko potrebna, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da je od 2. svjetskog rata samo jedna talijanska vlada odradila cijeli mandat, a njih čak pet je trajalo samo jedan dan.

No, nije samo Renzi mladac u talijanskoj vladi. Prosjek ove vlade je ispod 48 godina, a specifična je i po tome što se na čelu polovice ministarstava nalaze žene.

SEBASTIAN KURZ

Austrijski ministar vanjskih poslova plijeni pažnju kamo god stigne i to uglavnom svojim mladolikim izgledom. Ovaj 27-godišnjak od rane je mladosti član OeVP-a, a njegov strelovit uspon započinje 2009. godine kada postaje predsjednik mladih konzervativaca, zatim i bečki gradski vijećnik te 2011. godine državni tajnik za integracije. Najistaknutije političko iskustvo stekao je upravo na ovoj zadnjoj poziciji jer je uspio uvelike promijeniti način raspravljanja o imigrantima, ali i o položaju muslimana u Austriji.

Sebastian Kurz oduševio je svoju hrvatsku kolegicu, potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić koja je rekla kako austrijski ministar vanjskih poslova zrači energičnošću koja bi mogla povoljno utjecati na jačanje odnosa dviju zemalja.

Inače, Kurz je i jedan od najvećih zagovaratelja ulaska Srbije u Europsku uniju. Nedavno je izjavio kako Austrijanci imaju jaku naklonost prema Srbiji, što zbog povijesnih veza, što zbog ekonomske suradnje.

Enrique Peña Nieto

Zgodan, markantan, šarmantan, samo su neki od pridjeva kojima ga se opisuje. I doista, 47-godišnji meksički predsjednik kao da je išetao iz neke latinoameričke sapunice. Građani su ga okarakterizirali kao pozitivca još dok je kao guverner države Meksiko proveo neke prijeko potrebne javne radove zbog čega je još u ranim fazama kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine bio prepoznat kao favorit.

Nakon pobjede na izborima Nieto je i u vlastitoj stranci (Partido Revolucionario Institucional - PRI) postao svojevrsni heroj jer je njegova pobjeda značila da su birači uspjeli iza sebe staviti silne korupcijske skandale ove stranke te ipak izabrati njihova kandidata. No, ni Nieto nije bio pošteđen korupcijskih skandala i to odmah nakon izbora kad su se pojavile insinuacije da je u nekim dijelovima Meksika PRI kupovao glasove. Ipak, Nietinu pobjedu od 38 % osvojenih glasova naspram druga dva kandidata, nitko nije mogao osporiti.

Kako odmiče njegov mandat, tako mu se pripisuje sve više 'minusa'. Iako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da i dalje ima solidnu podršku javnosti, Nieta si je dopustio nekoliko javnih gafova zbog kojih gubi na popularnosti, a sve su češća i nagađanja o njegovoj povezanosti s određenim koruptivnim radnjama zbog kojih je PRI došla na zao glas.

KIM JONG UN

Iako ni po kojoj osnovi ne možemo povući paralelu između ostalih mladih političara i Kim Jong Una, Izvrsnog vođu moramo spomenuti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog hajke koja se u nekoliko navrata podigla zbog njegova zveckanja oružjem.

Kim Jong Un u kasnim je dvadesetima od svog oca preuzeo vlast nad jednom od najsiromašnijih zemalja svijeta, no to ga ne sprječava da sam živi u luksuzu. Život sjevernokorejskog vođe obavijen je velom tajne. Iako se zna da je školovan na Zapadu gdje je usvojio i neke zapadnjačke vrijednosti i običaje, nije mu bio problem nastaviti očevu diktaturu.

Nagađa se da ima 30-ak godina, suprugu, a vrlo vjerojatno i dijete. Najbolji prijatelj mu je Dennis Rodman koji praćen golemom medijskom pažnju sve češće posjećuje Pjongjang te je tako u nekoliko navarat narušio i embargu nametnut Sjevernoj Koreji noseći svom prijatelju skupocjene darove.

Teško da možemo govoriti o politici Kim Jong Una i o njegovoj sposobnosti vođenja države u kojoj živi 25 milijuna stanovnika, no zato možemo govoriti o zveckanju oružjem pred SAD-om, vojskom maničnih štovatelja koji ne propuštaju nijedan njegov posjet tvornici, vojnom poligonu ili nečem trećem. Tu su i priče o misterioznoj supruzi koje malo ima, malo nema, nestalim članovima obitelji koji su zbog ovih ili onih razloga bačeni gladnim psima i tako dalje...

BOŽO PETROV

A ima i Hrvatska svog konja za trku. U zemlji u kojoj je vrlo teško probiti se na političkoj sceni zbog već duboko ukorijenjenih kadrova i lica ipak se probio Božo Petrov - i to nakon 16 godina vlasti Stipe Gabrića Jamba.

Njegova je pobjeda na lokalnim izborima u Metkoviću proslavljena bakljadom, a među prvim stvarima koje je Petrov napravio nakon dolaska na gradonačelničku poziciju bila je rezanje plaće sebi i ostalim gradskim zaposlenicima i to na - minimalac.

Je li takav potez dao rezultata? Naravno da jest. Osim što je tako postao jednim od rijetkih političara koji je u toj mjeri odlučio solidarizirati s vojskom nezaposlenih u zemlji, Petrov je sa svojom administracijom uspio u prvih sedam mjeseci na čelu Metkovića vratiti više od 6 milijuna kuna gradskog duga i to bez dizanja bilo kakvih kredita.

Petrov je sada ustao i protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama te pozvao sve Neretvane da se udruže i zahtijevaju proglašenje Neretve parkom prirode. E da je Hrvatskoj još nekoliko takvih Bože Petrova...
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene