Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijesan gradonačelnik

'Ne mogu vjerovati da netko može donijeti ovakvu odluku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov oštro se usprotivio bilo kakvim planovima za gradnju termoelektrane na ugljen na području doline Neretve.

'Ne mogu vjerovati da netko može donijeti odluku o tome da se na području grada Ploča gradi energetski monstrum snage od 800 MW, za 100 MW snažniji od Krškoga, koji bi u jednome satu proždirao više stotina tona ugljena i nad dolinom raspršivao sitne čestice, za koje mnogi stručnjaci misle da su opasnije od onih azbestnih', ističe u priopćenju gradonačelnik Metkovića.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića" Eksplozija u termoelektrani Vatrogasci na terenu VIDEO Čula se eksplozija, a onda su Japanci ugledali crni dim iz termoelektrane: Izbio je požar, sve je obustavljeno

Navodi da bi se, bez obzira na sve studije, pravi utjecaji na zdravlje stanovnika doline Neretve vidjeli tek za nekoliko desetljeća.

Pločani su tek posljednje desetljeće saznali na koji način im se vratila odluka gradskih vlasti iz 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je odlučeno u Pločama izgraditi tvornicu azbesta, ističe gradonačelnik Petrov.

Podsjeća na vrijednost koju dolina Neretve ima za Hrvatsku, gdje je jedina preostala delta u Europi, na proizvodnju mandarina te na turistički potencijal doline Neretve. Dodaje da je 'dolina već ugrožena i bez termoelektrane na ugljen'.

Ekološka dozvola za Plomin C izdana zakonito, tužba odbijena

'Nismo li prije gotovo dvije godine, mi u Metkoviću oštro ustali protiv Gornjih horizonata, za koje se također ne zna kako će utjecati na vodeni režim u dolini? Studije govore jedno, a mi na terenu već desetljećima osjećamo pogubne posljedice čovjekove intervencije u istočnohercegovački krš. Imamo i suše i poplave, naše vodocrpilište često biva zasoljeno. Tražili smo očitovanje s najvišega državnoga vrha, no doživjeli smo potpuno ignoriranje. Sada nam prijete i s druge strane', navodi Petrov.

Stoga apelira na pločanskog gradonačelnika Krešimira Vejića i pločanske Gradske vijećnike da odbace zahtjev Ministarstva gospodarstva za izmjenama i dopunama županijskoga Prostornoga plana, čime bi se, procjenjuje Petrov, "širom otvorila vrata izgradnji TE Ploče".

Pozivam ih da se, umjesto toga, svi Neretvani udruže i zahtijevaju proglašenje doline Neretve parkom prirode koji će znatno podignuti cijenu svakoga neretvanskoga proizvoda, uključujući i turizam.

To će donijeti posao i opstanak ovome narodu, a ne 'ultramoderna' termoelektrana na ugljen, zaključuje gradonačelnik Metkovića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene