Požari su Hrvatsku doveli do još jedne neviđene političke situacije. Imamo ministra koji je zbog kritika dao ostavku, pa ju premijer nije prihvatio, pa je ostavka i dalje na stolu, pa opet nije. Sada će isti ministar tjedan dana razmišljati hoće li ostati ili otići.


Mnogi su ministri u posljednjih 25 godina podnosili ostavke, ali svojem šefu i pisanim putem, a tek onda obavijestili javnost. Jer oni koji su takvu situaciju prošli - kažu da se to - tako radi.

Vezani članci HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke" Slika nije dostupna Kotromanović o Krstičeviću: ''Ministar uvrijeđena frajla ostaje''

Potpredsjedniku Vlade i ministru obrane premijer je odobrio tjedan odmora da razbistri misli - i odustane od ostavke.

"Stalno sam u kontaktu sa premijerom, donijet ću odluku", kazao je ministar obrane Damir Krstičević..

To što imamo ministra koji ne zna je li u ostavci ili ne premijera ne zabrinjava. Ni druge članove vlade.

"Vlada nije u krizi i neće ni biti u krizi i odnosi vlade s predsjednicom su točno onakvi kakvi trebaju biti", poručuje Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. 

U kratkoj političkoj povijesti demokratske hrvatske ostavke su pisali mnogi ministri - neki zbog afera, rijetki zbog časti.

Pamtimo ostavku premijera Ive Sanadera: "Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge".

Pa i dvije ostavke na funkciji prvog potpredsjednika Vlade. Zbog zatvorske kazne otišao je Radimir Čačić. Zbog afere oko INE- Tomislav Karamarko.

Ostavku na mjesto ministra obrane, ali i na saborsku i stranačku funkciju prije 19 godina podnio je Andrija Hebrang.

"Ostavke sam dao neopozive sa javnim obrazloženjem i javnim pismom predsjedniku Tuđmanu", kaže Hebrang danas. 

Da je Damir Krstičević, nakon kritike Predsjednice, postupio časno nitko ne spori.

"Ja smatram da je on moralno postupio kad je podnio ostavku samo sada mora i ostati kod te ostavke",  smatra Mirela Holy. 

Holy svoju je ostavku, zbog afere e-mail, predala Zoranu Milanoviću. Njegova vlada pamti tri smjene i šest ostavki.

Ostavkom se može uzdrmati kriva politika, a žrtva jednog ministra je najmanja cijena, kaže Hebrang.

"Ostavku treba dati samo onda kad postoji krupni razlog, ali onda ta ostavka mora biti jasna, obrazložena i definitivna. Ono što mislim da nije dobro to je da se ostavka razvlači", ističe Hebrang.

Ivica Kirin koji je ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova podnio zbog lova s generalom Markačem, misli da je važnije od ponuđene ostavke ono što stoji u pozadini.

"On je vojnik i razmišlja vojnički. Ja tu ne vidim nikakav problem osim što se uvijek priča vrti oko ministara nikad oko onoga tamo gdje stvarno problemi nastaju", smatra Kirin. 

"Ne bave se sa time da je naš sustav nacionalne sigurnosti u potpunom kolapsu. I da bi u normalnim državama ne samo ministar obrane nego i Predsjednica i Premijer i Vlada podnijeli kolektivne ostavke", ocijenila je Mirela Holy. 

Ustraje li Krstičević u ostavci, premijer Plenković osim potrage za novim ministrom ponovno će trebati 76 ruku u Saboru.