Policija je danas diljem zemlje povodom dana žena odgovornim i savjesnim vozačicama dijelila ruže. No, akcija zaprešićke policije u Općini Marija Gorica, u najmanju je ruku - nespretno najavljena. Preventivnu akciju "Žene u prometu" najavili su kako bi ih upozorili na nužnost poštivanja prometnih propisa.

Galerija Policija zaustavljala žene u prometu - 1 Policija zaustavljala žene u prometu - 2 Policija zaustavljala žene u prometu - 3 +2 Policija zaustavljala žene u prometu - 4

Htjeli su i mislili najbolje, a postigli kontraefekt. Općina Marija Gorica za Dan žena organizirala je akciju Žene u prometu, u suradnji sa zaprešićkom policijom. Akciju su nazvali preventivnom, a iz svega najavljenog proizašlo je - da će provoditi pojačano postupanje prema vozačicama.

Vezani članci Marko i Branka Grubnić Grubnić objavio fotku sa zgodnom mamom, u mini-haljini pokazala je vitke noge i mladoliko lice i u sedmom desetljeću! Danijela Martinović Danijela se oglasila povodom Dana žena, a za neke je muškarce imala i posebnu poruku: "Vi koji čuvate i volite svoje žene"

"Htjeli smo to danas malo obilježiti, svakoj ženi uključiti prigodan poklon, odnosno teglicu jaglaca. S tim da nismo razmišljali o nikakvoj diskriminaciji", govori Marica Jančić, načelnica Općine Marija Gorica.

Pogrešku su ipak na vrijeme shvatili. Pa makar tek nakon što su na nju mediji ukazali.

"Uvijek je dobro opomenuti ako smo nešto loše napravili. Svi smo ljudi, radimo i griješimo i tako je to uvijek u životu", dodaje načelnica.

Ipak - lijepa gesta

Akcija ipak nije bila represivna. Unatoč nespretnosti, doživljena je kao lijepa gesta. Kod vozačica, ali i vozača. Pitali smo ih - treba li raditi razliku?

"Ne, sve to ovisi o pojedincima, bez obzira je li muškarac ili žena", smatra jedna vozačica.

"Svi smo jednaki u prometu, imamo iste obveze u prometu trebamo se jednako držati pravila", kaže vozač. 

Stigmatizirati bilo koga, a pogotovo žene za volanom, za feministice je neprihvatljivo.

"Lijepo da se policija sjeti žena darivanjem cvijeća, ali imati akciju u kojem bi se žene upućivalo kakve su vozačice i kako se trebaju ponašati u prometu je diskriminatorno na način da se vidi prema statistikama nesreća u kojima zasigurno žene ne prednjače“, kaže feministička aktivistica Rada Borić.

A to su potvrdila i brojna međunarodna istraživanja unazad nekoliko godina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju