Policija, arhiva (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Policija, arhiva (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a u utorak su izrazili zabrinutost zbog "objave neprovjerene vijesti" o "slučaju starijeg maloljetnika koji je u Varaždinu optužio policijskog službenika za navodno nanošenje tjelesnih ozljeda" ističući da su njihovi kolege, prema dostupnim podacima, postupili zakonito, a da je neprovjerenim informacijama nanesena šteta ugledu policije.


Ovim putem želimo podržati policijske službenike, čije je ponašanje u tom slučaju prema svim dostupnim podatcima bilo besprijekorno te u potpunosti u skladu sa zakonom. Osobito smo zabrinuti jer se na ovom slučaju ogleda opće nepovjerenje medija u policiju kao službu koja radi u interesu i na korist svih građana.

Vezani članci Građani čekaju u redu pred trgovinom sa zaštitnim maskama Varaždin: Jedan novi slučaj zaraze, ukupno 21 oboljeli Oduzeto oružje u Kninu Zaštitari pretukli maloljetnika, ima potres mozga i rane po glavi, jedan od njih policiji predao nevjerojatan arsenal oružja

Kako su mediji u međuvremenu javili, stariji maloljetnik koji se u tekstu spominje kao oštećenik u policijskom postupanju je u policijsku postaju doveden zbog malodobničke alkoholiziranosti, nakon čega su u postaju pozvani i roditelji, kao što zakon i nalaže.

Tijekom njegovog boravka u policijskoj postaji, prije dolaska roditelja, isti je započeo s vrijeđanjem policijskog službenika na osiguranju, nakon čega ga je i fizički napao te su ga policajci savladali uporabom zakonitih sredstava prisile, pri čemu nije zadobio nikakve ozljede, a što je i utvrđeno liječničkim pregledom u dva navrata. Kako javljaju mediji, maloljetnik je prevezen u bolnicu na zahtjev majke, a ne zbog ozljeda. Sve je ovo zabilježeno i na sustavu video-nadzora policijske postaje.

Upravo zbog ovakvih slučajeva Sindikat policije Hrvatske (SPH) podržava video-nadzor u svim prostorijama policijskih postaja u kojima se radi s građanima", priopćio je SPH.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a istaknuo je da "najveći broj policijskih službenika svoj posao radi zakonito i u skladu sa svim pravilima službe. Ako se pojave određene povrede službene dužnosti na njih se reagira odmah. U prilog takvoj praksi ide i broj pokrenutih disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika pa često i za beznačajne stvari". (Hina)