Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po policajcima

Policijske odore ne zadovoljavaju standarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija slavi svoj dan, i tako već drugi dan za redom. Primaju pohvale od političara, a u sjeni pohvala ostali su problemi koji godinama muče plavce: male plaće i stare uniforme.

Stara, nepraktična, iznošena, pa i isprana, zadaci se mijenjaju, a uniforma u kojoj hrvatski policajci svakodnevno odlaze na zadatak ostaje ista. Tako je već 17 godina, a nove odore ne stižu. Ove koje imaju, teško da mogu biti udobne. U hlačama u kojima je više od 85 posto sastava runska vuna, na visokim temperaturama zasigurno nije ugodno. Nose ih i ljeti i zimi. Nemoguća misija je i uloviti bjegunca u dugoj jakni težoj i od pancirki, a i njih je u skladištima, navodno, svega tristotinjak ispravnih. 'Očekujemo da uniforme budu dobre za rad, da su kvalitetne, dobrog sirovinskog sastava, da su vodootporne, vjetrootporne, da se u njima ugodno osjećaju', rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže povlačenje Zakona Državni službenici pridružili se valu nezadovoljstva prema Vladi Slika nije dostupna Vrijedne 55 milijuna kuna Hrvatska policija dobiva nove odore domaće proizvodnje

'Jakne su već počele dolaziti'

Nimalo ugodni podaci i za prvog policajca u državi. Još je jučer pred hrvatskog predsjednika izložio samo najbolju opremu, poput one u akcijskim filmovima. No, u Banskim dvorima i na Pantovčaku ostao mu je gorak okus slavljeničkog šampanjca. 'Mi ćemo sada opskrbiti i popuniti stare zalihe, da bi policajci bili primjereno obučeni. Jakne su već počele dolaziti, sad ćemo riješiti pitanje ostale opreme', rekao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova. Tri natječaja, koja su do sada trebala promijeniti takvu sliku o policajcima poništena su. Tisuće novih odora u međuvremenu će krojiti varaždinski Varteks. MUP u tome ne vidi ništa sporno. 'Ja sad ne znam detalje, ali sigurno nije bez natječaja, budite uvjereni da radimo po zakonu', dodaje Karamarko.

Zapelo na štednji

Da su njihovi apeli do sada bili uslišeni, sindikalisti bi ministru možda još i povjerovali. 'O tome ne bih želio polemizirati, ali natječaj mora biti javan, mora se naći najbolji, najjeftiniji i najkvalitetniji ponuđač. To je zahtjev sindikata. Nećemo čekati stalno, valjda smo čekali dosta sve te godine', zaključuje Jagić. I ove godine, pravdaju se u policiji, sve je zapelo na štednji i kresanju proračuna. Iz prazne blagajne teško da će namaknuti novac za veće plaće. No, s novim ministrom i novo obećanje: 'Sljedeće godine dobit će nove odore!' I bilo bi vrijeme: da novu proslavu ne dočekaju goli i bosi!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene