Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Zagrebačka policija upozorila je građane na prevarante koji koriste aktualne okolnosti radi prijevara i pozvala ih na dodatni oprez te samozaštitno djelovanje.


''Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan'', upozorila je policija.

Vezani članci Role, ilustracija Automobilom srušio dijete na rolama, ozlijedio ga pa pobjegao: Policija traži svjedoke nesreće kod Zagreba Pištolj, ilustracija Policajac upleten u slučaj iznude u Zagrebu, pištoljem prijetio žrtvi da će ga ubiti

U Policijskoj upravi zagrebačkoj ističu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima i kako je rizik veći što je žrtva starije životne dobi. Pritom je, dodaju, samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Zagrebačka policija podsjetila je građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi. Takve osobe, dodaju, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe, a samo kako bi iskoristili lakovjernost potencijalnih žrtava.

U policijskom upozorenju se građani pozivaju na poseban oprez s 'nepoznatim gostima' pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi 'najavili' svoj dolazak. Policija upozorava građane da kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvaraju kućna vrata dok ne provjere tko je i što želi. Uz to, policija je upozorila građane da ne nasjedaju na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

U slučaju sumnje nazvati 192

''Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično). U slučaju sumnje odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama radi njihovog lakšeg otkrivanja'', poručila je PU zagrebačka.

Policija je preporučila građanima da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu. Uz to, građanima je preporučeno da od sumnjive osobe zatraže na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe te da to provjere kroz 'špijunku' ili s otvorenim vratima, ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca. Ukoliko sumnjiva osoba uporno pokušava ući u dom, građanima se savjetuje da u pomoć pozovu susjede i obavijeste policiju.

Radi što bolje suradnje, policija je građane pozvala da zapamte izgled sumnjivca i zapišu karakteristične oznake automobila kojim se koristi nepoznata osoba. Također, preporučeno je nediranje stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja. (Hina)