Gospić (Foto: Ličko-senjska policija)
Gospić (Foto: Ličko-senjska policija) Foto: Li?ko-senjska policija

Ličko-senjska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Hrvatske zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina.


Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, donijeli odluku o zračnom napadu na Gospić, priopćila je Ličko-senjska policija.

Vezani članci Krušna peć, ilustracija Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično'' Tulum kod HNK-a u Zagrebu - 1 Ovog vikenda policija intervenirala zbog dvije tučnjave mladih, u jednoj ima i ozlijeđenih

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Zračne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, tada kao 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite aviobrigade Vojske Republike Srpske, i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila, navodi policija.

U Gospiću je toga dana, od posljedica bombardiranja poginuo 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je sedam ljudi, uključujući jednoipolmjesečno dijete.

U napadu je nastala i materijalna šteta na zgradama dječjeg vrtića i dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima.

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom na to da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima je raspisana potraga.