Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U napadu poginula i 14-godišnja djevojčica

Nedostupni hrvatskom pravosuđu: Za bombardiranje Gospića policija osumnjičila dvoje ljudi

Gospić (Foto: Ličko-senjska policija)
Gospić (Foto: Ličko-senjska policija) Foto: Li?ko-senjska policija
Ličko-senjska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Hrvatske zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina.

Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, donijeli odluku o zračnom napadu na Gospić, priopćila je Ličko-senjska policija.

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Zračne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, tada kao 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite aviobrigade Vojske Republike Srpske, i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila, navodi policija.

U Gospiću je toga dana, od posljedica bombardiranja poginuo 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je sedam ljudi, uključujući jednoipolmjesečno dijete.

U napadu je nastala i materijalna šteta na zgradama dječjeg vrtića i dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima.

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom na to da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima je raspisana potraga.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene