Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Policija spriječila prosvjednike da prijeđu granicu na Plovaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici hrvatske policije spriječili su 200-tinjak prosvjednika, predvođenih Joškom Jorasom, Zmagom Jelinčičem i Marjanom Podobnikom da prijeđu na hrvatsku stranu granice na prijelazu Plovanija.

Prosvjednici su zadržani na slovenskoj strani granice i za sada ne pokazuju namjeru da se suprotstave policijskim snagama.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Pristaša Marjana Podobnika, nekadašnjeg potpredsjednika slovenske Vlade i njegove udruge "Zavod 26. lipnja 1991." okupili su se danas poslijepodne na mostu na Dragonji, između hrvatske i slovenske granice, s namjerom da prijeđu na lijevu stranu rijeke Dragonje, na područje Republike Hrvatske kako bi održali skup i uklonili žardinijere kojima su kontroverznom Jošku Jorasu hrvatske vlasti onemogućile dolazak do kuće mimo graničnoga prijelaza Plovanije.

>> Slovenski mediji o Podobnikovu prosvjedu

U jednom trenutku, oko 14,30 sati, počelo je snažnije naguravanje slovenskih prosvjednika i hrvatske interventne policije budući da su prosvjednici htjeli prijeći na hrvatsku stranu rijeke Dragonje. Taj izgred trajao je oko pet minuta, a onda se smirio. Slovenske policije za to vrijeme nije bilo u blizini prosvjednika.

Prosvjed su pristaše Marjana Pobornika htjeli održati i zbog nezadovoljstva planovima Slovenije o arbitraži s Hrvatskom zbog granice na kopnu i moru.

S obzirom na to da hrvatska policija, to jest istarska Policijska uprava, nije zaprimila prijavu za održavanje skupa, zabranila je prosvjednicima pristup na lijevu stranu rijeke Dragonje, na područje Republike Hrvatske.

"Ako Hrvatska zatvori ovaj most, zatvorila je put u Europsku uniju", rekao je na prosvjedu Marjan Podobnik, dodajući kako Slovenija ne želi izgrede s Hrvatskom, nego, kako je dodao, samo pravednim rješenjem graničnih pitanja želi graditi suživot kako bi se dvije zemlje poštovale. Po njegovim riječima, Slovenija na tome mostu brani svoju suverenost te je pozvao Janšu i Rupela da im se pridruže.

"Mi volimo Sloveniju i zato smo danas ovdje. Nećemo otići danima, tjednima ako treba, i mjesecima jer ovdje, osim što branimo slovensku zemlju, branimo i Europsku uniju", istaknuo je Podobnik, kojega je burno pozdravilo dvjestotinjak prosvjednika koji su autobusom stigli do graničnoga prijelaza Sečovlja, a zatim pješke došli do mosta sa slovenskim i europskim zastavama i natpisima.

Među prosvjednicima bili su i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič te Joško Joras i njegov odvjetnik Danijel Starman.

"Mi želimo pravednu granicu, a Hrvatska se protivi tom načelu. Bez pravednosti nema međusobnog poštovanja", rekao je Podobnik.

Granični prijelaz Plovanija od 14 sati zatvoren je za promet te su sva vozila preusmjerena prema graničnome prijelazu Kaštelu, a zatvoren je i slovenski granični prijelaz Sečovlje. Na mjestu događaja su mnogobrojne ekipe slovenskih i hrvatskih novinara.

Žardinijere s cvijećem hrvatski su policajci postavili prije nekoliko godina kako bi Jorasa, koji ne prihvaća hrvatsku jurisdikciju južno od Dragonje, spriječili u vožnji mimo graničnoga i carinskog nadzora.

Po posljednjim informacijama, prosvjednici su još na slovenskoj polovici mosta, gdje puštaju glazbu, mašu slovenskim i europskim zastavama i drže razne natpise.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene