Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjižica Milana Horvata

Policija pronašla knjižicu koja povezuje Sanadera i Podravku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod trećeoptuženog u slučaju Podravka, Milana Horvata, većinskog vlasnika varaždinske Fima Grupe i osnivača Fima Amija na Malti u čijem je vlasništvu završilo 10,6 posto spornih dionica Podravke, policija je pronašla pet rokovnika, ispunjenih njegovima bilješkama.

Radi se o rokovnicima za 2005., 2006, 2007, 2008. i 2009. u kojima je upisivao bilješke o kontaktima sa sada suoptužnim Damirom Polančecom te menadžerima Podravke Darkom Marincem, Zdravkom Šestakom, Sašom Romcem, Josipom Pavlovićem i drugima, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

>> Afera Hypo: Najavljena nova uhićenja u Hrvatskoj

Najveći dio odnosi se upravo na realizaciju plana Spice, odnosno financiranja kupnje dionica Podravke. Posebno su zanimljive bilješke s početka 2007. u vrijeme kada su u tijeku pregovori s Deutsche Bank, potencijalnim financijerom kupnje dionica. Nakon nekoliko natuknica da bi 'put opcija' trebala biti s Nexe grupom i da se pregovara samo s “DB”, Horvat je između ostaloga napisao: 'premijer je tražio da se to makne s Vabe (*Vaba banka d.d.) zbog unutar stranačkih sukoba'.

Kreditiranje i zahtjev HNB-a nisu imali veze sa Sanaderovom funkcijom

U to vrijeme postojao je problem vezan za kredit koji je Vaba banka odobrila Fima Grupi za kupnju dionica Podravke. Kredit je, doduše, bio u cijelosti osiguran, jer je garancija bila depozit Podravke u iznosu od nepunih 250 milijuna kuna. Međutim, Hrvatska narodna banka smatrala je spornom činjenicu da Vaba banka kreditira tvrtku koja je većinski vlasnik banke, i to iznosom koji je prevelik u odnosu na bilancu same banke. Stoga je HNB zahtijevala prekid takvih odnosa povezanih društava, pa su akteri cijelog posla bili prisiljeni tražiti novog financijera.

O kojim se unutarstranačkim sukobima radilo, teško se odrediti. Međutim, posve je jasno da se bilješka odnosi na zahtjev tadašnjeg premijera Ive Sandera, piše Jutarnji list. On je, iako predmetno kreditiranje pa i zahtjev HNB-a nisu imali nikakve veze s njegovom funkcijom i djelokrugom, očito bio upoznat barem s dijelom cijele priče oko Podravke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene