Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevencija nije na odmet

Policija pretražuje hrvatske bolnice u potrazi za ranjenim džihadistima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog dugačke granice s BiH iz koje je 300 osoba otišlo ratovati u Islamsku državu hravatska policija na posebnom je oprezu.

Djelatnici policijske uprave Splitsko-dalmatinske su od ravnateljstva KBC Split zatražili popis inozemnih pacijenata koji su se kod nas liječili u posljednjih nekoliko mjeseci, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna

Navodno se radi o mjerama prevencije budući da u Islamskoj državi ratuje oko 300 državljana BiH, a s obzirom na dugačku granicu između Hrvatske i BiH, policija nište ne prepušta slučaju.

Budući da je Split turističko i tranzitno središte u splitskoj se bolnici svake godine liječi na stotine stranih državljana pa tako postoji i mogućnost da su se liječili i neki od IS-ovih ratnika ranjenih u borbama u Siriji.

Stoga je jasno da je policiju zanimalo je li se u splitskom KBC liječio netko s Bliskog istoka.

VIDEO Na graničnom prijelazu Sl. Brod uhićen džihadist!

Prema zakonu svaka bolnička ustanova u Hrvatskoj dužna je policiji dojaviti ako medicinsku pomoć zatraži osoba koja je ozljede zadobila u nekom oružanom sukobu, napadu, prometnoj nesreći ili sličnom, ako o tome nije izvijestila policiju, nego je prije policijskog očevida zatražila pomoć u bolnici.

I bolnice u pravilu to i poštuju, pa tako djelatnici Hitnog kirurškog prijama KBC-a Split ili Hitne pomoći obavijeste policiju o ozljedama neke osobe, za koje bi mogla postojati sumnja kako su zadobivene u nekakvom oružanom ili neoružanom sukobu, pogotovo ako se radi o težim ozljedama.

No, ako pacijent u KBC Split uđe mimo Hitnog kirurškog prijama, odnosno bude primljen na liječenje na neki od bolničkih odjela, preko nekog drugog hitnog prijama (interni, neurološki, očni, ORL....), moglo bi se dogoditi da takva 'sumnjiva' ozljeda promakne policiji, piše Slobodna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene