Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija poziva građane da provjere imaju li važeću osobnu iskaznicu.


Uvidom u službene evidencije ovog Ministarstva, odnosno evidenciju izdanih osobnih iskaznica, ministarstvo unutarnjih poslova utvrdilo je kako velik broj građana posjeduje osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja.

Vezani članci Osobna iskaznica, ilustracija Nova osobna iskaznica s beskontaktnim čipom služit će i kao zdravstvena. Njome ćemo preko mobitela potpisivati i zahtjeve za kredit? Osobna iskaznica, ilustracija Državni tajnik MUP-a otkrio koji podaci bi se mogli naći na čipu novih osobnih iskaznica

'Člankom 5. stavkom 1. točkom 3. Zakona o osobnoj iskaznici („Narodne novine“, broj: 62/15) propisana je obveza stranke da podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ukoliko je prethodnoj istekao rok važenja. Prekršajnim odredbama navedenog Zakona propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna osobama koje, u roku od petnaest dana od isteka prethodne osobne iskaznice, ne podnesu zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice', napoiminju iz policije.

MUP poziva građane s prebivalištem na području Republike Hrvatske i starije od 18 godina da provjere imaju li važeću osobnu iskaznicu, stoji u priopćenju.

Ukoliko vam je istekla osobna iskaznica javite se u policijsku postaju, a sa sobom ponesite staru osobnu, jednu fotografiju i novac za izvršenje uplate. Procedura ne traje dugo, a time otklanjate mogućnost da vas se novčano kazni.