Migrant napao skupinu mladića u autobusu (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) - 3
Migrant napao skupinu mladića u autobusu (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) - 3 Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Zagrebačka policija objavila je priopćenje u kojem navode detaljnije informacije o incidentu koji se u utorak navečer dogodio u ZET-ovom autobusu koji je vozio prema Dugavama.


Oko 22:30 u utorak u ZET-ovom autobusu koji vozi na relaciji Glavni kolodvor – Dugave nalazio se 23-godišnji migrant u društvu 20-godišnjaka također tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

U isto vrijeme se u autobusu nalazio 20-godišnjak u društvu svoja dva prijatelja. Tijekom vožnje 23-godišnji migrant verbalno se sukobio s 20-godišnjakom koji je tijekom prepirke i dobacivanja raznih uvreda od strane 23-godišnjaka primijetio da sa sobom u vrećici ima škare zbog čega je odlučio ne prilaziti mu, navodi policija u priopćenju.

Nakon presretanja i zaustavljanja autobusa, prema policijskim službenicima, na jednoj od stanica, sva petorica muškaraca su izašla van nakon čega su odvezeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile okolnosti događaja.

Migrant napao skupinu mladića (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) - 2 Strava u ZET-ovu autobusu: Migrant nožem napao skupinu mladića, rastrojenog muškarca privela policija

BiH policija (Foto/Arhiva: AFP) Tragedija u Tuzli: Ubijen mladi migrant, privedeno nekoliko osoba

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je 23-godišnjak bio pod utjecajem alkohola (0,5 g/kg) dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira doveden na prekršajni sud.

Prema članku 6. mladića se tereti za vrijeđanje građana ili narušavanje nihovog mira na javnom mjestu. Predviđena kazna za taj prekršaj je protuvrijednost domaće valute od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora od 30 dana.

Kazne u navedenom zakonu još su uvijek izražene u nepostojećim njemačkim markama. Spomenuti zakon na snazi je još od 1977. godine, a manje je izmjene doživio tek 1990. i 1994. godine, no njemačke marke u njemu su i dalje navedene. Sud prilikom izricanja novčane kazne izriče kaznu u hrvatskim kunama po principu konverzije 1 DEM = 1,95 EUR. Iznos u eurima potom se preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na taj dan.

Podsjetimo, mediji su jutros izvještavali kako je migrant napadao putnike u gradskom autobusu, a iz ZET-a su potvrdili da je nožem prijetio putnicima.

Teška prometna nesreća na staroj Zagorskoj: Petero ozlijeđenih u sudaru četiriju automobila