Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na graničnom prijelazu

Policija objasnila zašto su autobusi na Bajakovu čekali četiri sata na ulaz u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gužve na Graničnom prijelazu Bajakovo i napisa o tome kako hrvatski policajci namjerno zadržavaju autobuse, oglasila se policija.

Srpski mediji u četvrtak su javili o koloni o dvadesetak zaustavljenih autobusa na Graničnom prijelazu Bajakovo, na ulazu u Hrvatsku. Autobusi su na prelazak državne granice čekali gotovo četiri sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zastoji u teretnom prometu Gužve i čekanja na izlazu iz Srbije: Za sve okrivili procedure Europske unije Iločki most Nakon pregleda Most u Iloku ponovo pušten u promet, ali uz ograničenja

Pink piše da je policija putnicima zabranila stajanje pored autobusa i prijetila kaznom od 5000 kuna, a na upit predstavnika agencije zašto autobusi stoje, policajac je odgovorio: "Imam ja svoje razloge zašto vas ne puštam" i naredio zatvaranje vrata autobusa.


O tome što se dogodilo na Bajakovu, oglasila se i policija. U priopćenju piše da je promet u četvrtak cijeli dan bio jakog intenziteta te da su granični policajci dali sve od sebe kako bi prelazak granice bio što lakši.

Navode kako se niti jedan vozač autobusa nije žalio na vrijeme čekanja ili proceduru, a navode iz srpskih medija odbacuju kao "neprihvatljive i nerealne".

Priopćenje PU vukovarsko-srijemske prenosimo u cijelosti.

Uvidom u elektronske evidencije utvrdili smo kako je promet tijekom cijeloga dana u četvrtak bio jakog intenziteta, osobito u večernjim i noćnim satima.

Zbog pojačanog priljeva autobusa, hrvatska granična policija otvorila je dodatne trake za autobuse te se granična kontrola obavljala na šest kolničkih traka za autobuse. U vremenu od 19 do 7 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku 86 autobusa je prošlo graničnu kontrolu.

Niti jedan vozač nije se žalio na vrijeme čekanja ili proceduru, a policijski službenici su kontrolirano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet i istovremeno kontrolirali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prijelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika.

Iz svega navedenog, vidljivo je da su policijski službenici iskoristili sve organizacijske mogućnosti koje su im na raspolaganju po pitanju otvaranja dodatnih traka, a pritom poštivajući obavezu provedbe sustavnih provjera na vanjskoj granici sukladno Uredbi (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama svakog pojedinog putnika, bez iznimke.

Navodi pojedinaca o diskriminatornom postupanju hrvatske policije, odnosno namjernom produžavanju vremena za obavljanije granične kontrole prema bilo kojoj kategoriji putnika su neprihvatljivi i nerealni, piše u priopćenju.

Aktualno Uznemirujuća snimka: Kamion se zabio u školski autobus i izazvao lančani sudar, više mrtvih i ozlijeđenih +0 Stravična nesreća u SAD-u (Screenshot: Reuters)1 Svijet Uznemirujuća snimka: Kamion se zabio u školski autobus i izazvao lančani sudar, više mrtvih i ozlijeđenih 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene