Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija istražuje slučaj Markač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija po nalogu Haškog suda istražuje je li haški optuženik general Mladen Markač prekršio uvjete privremenog boravka na slobodi, potvrdili su danas njegov odvjetnik Goran Mikuličić i glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

- Policija je krenula s ispitivanjem svih okolnosti vezanih u tom slučaju, kratko je izjavio Mikuličić.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju" Potraga za Dankom još traje Puno pitanja "Djetetu prilikom udarca krene krv, a mi nemamo DNK": Stručnjaci o slučaju ubijene Danke

- Dobili smo zahtjev vladina ureda za suradnju sa haškim sudom da po tom zahtjevu postupamo, a o njegovom sadržaju ne mogu govoriti dok ne bude ispunjen, rekao je, pak, Borovec.

Ni on ni Mikuličić nisu željeli reći gdje se Markač nalazi, odnosno je li zadržan u policiji ili je u svom domu u Zagrebu.

Markač, koji početak suđenja čeka na slobodi u Hrvatskoj uz uvjet da ne smije napuštati svoj dom, našao se u središtu interesa javnosti nakon što su mediji ovog tjedna objavili fotografije njegova sudjelovanja u lovu na Bilogori uoči Božića, na kojoj je i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Dežurni sudac na Haškom sudu Wolfgang Schomburg izdao je, kako se danas doznalo na tom sudu, povjerljivi nalog Tajništvu Haškog suda da kod hrvatskih vlasti provjeri jesu li prekršeni uvjeti privremenog boravka na slobodi Markača.

Po odluci o uvjetima puštanja na privremenu slobodu donesenoj 9. veljače 2007. Markač je, među ostalim, dužan ostati "unutar granica svoga doma u Republici Hrvatskoj". Odluka propisuje i da je Hrvatska, uz ostalo, "dužna trenutačno pritvoriti optuženog, prekrši li ijedan uvjet" privremene slobode kao i trenutačno izvijestiti Tajništvo suda
i sudsko vijeće o kršenju tih uvjeta.

Inače, sudac Schomburg se kao dežurni sudac ovog mjeseca bavio i pitanjem kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi generala Rasima Delića koji se susreo s dužnosnikom BiH Harisom Silajdžićem i s njim razgovarao o svom suđenju.

U tom slučaju Schomburg je naredio vladi Federacije BiH stavljanje Delića u kućni pritvor uz trajni nadzor, uz mogućnost napuštanja doma samo u slučaju da mu je potrebna zdravstvena skrb. Sudac je Deliću izdao i "snažno upozorenje" da će, uz to, i bilo koje novo kršenje uvjeta boravka na privremenoj slobodi uzeti u obzir pri razmatranju daljnjeg boravka na privremenoj slobodi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene