Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Policija i vatrogasci vjeruju kako su požari iznad Splita podmetnuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požari iznad Splita se ne smiruju ni danas. Nakon što je jučer izgorjelo 250 hektara guste šume u Rupotini, danas je ponovno planulo nedaleko od požarišta.

Inače suzdržana policija sada i sama sumnja na piromane, a slično govore i vatrogasci. U tijeku je istraga, govorilo se o dva muškarca koja su palila gumene kablove da izdvoje bakar pa slučajno zapalio šumu, no vatra je planula na više mjesta pa ta priča nekako ne drži vodu. Danas smo na teren krenuli provjeriti kakvo je stanje na jučerašnjem požarištu, na obroncima planine Kozjak, a iznad Kozjaka se pojavio gust dim i bilo je jasno da je riječ o novom požaru. Danas je planulo na samom vrhu Kozjaka, blizu televizijskog odašiljača. Da nije bilo kanadera, bilo bi velikih problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbrajaju se štete Posljedica požara kod Splita: 300 hektara zgarišta Slika nije dostupna Špirić Sanaderu predložio sastanak u vezi s požarima

>> Lokaliziran požar kod Splita, gorjelo i na Mljetu

Krenuli smo na teren sagledati štetu od jučerašnjeg požara. Policija je jutros uzimala uzorke s početnog požarišta u Rupotini. Spominje se da su dva muškarca tu spaljivala elektrokablove radi bakra. No dok smo snimali staro požarište, pet je gusto zadimilo nešto više, na vrhu Kozjaka, kod televizijskog odašiljača.

Tako je jučer izgorjela gusta šuma u potezu 4 kilometra, golemi zeleni pojas ispod Kozjaka, a danas je planulo nešto više. Ni vatrogasci nam nisu znali reći je li to planulo na rubu starog požarišta i izmaknulo kontroli, ili je zaiskrilo na novom mjestu. Dva kanadera i dva air traktora spašavala su stanje. 'Moramo samo paziti na ljude jer je to minirano područje', ističe Nenad Ružić, splitski vatrogasac. Bijesni i tužni mještani kojima gori priroda oko kuća. Sjećaju se kako su izgorjelu šumu sami sadili. Nije svejedno ni vatrogascima, koji po paklenoj vrućini moraju u neprohodni i minirani teren u kojem su otrovni poskoci domaće životinje.

Gusta naselja ispod požarišta, mjesta Rupotina i Ninčevići ne spavaju mirno. Hoće li iznad kuća i noćas planuti? Na Kozjaku smo danas razgovarali i sa čelnim čovjekom Hrvatske vatrogasne zajednice, Antom Sanaderom. 'Ja osobno mislim da to nije požar koji je nastao sam od sebe, Vjerujem kako je podmetnut, očito je, pogledajte koja je tu šteta, koliko je tu ljudi, tehnike, vozila, koliko zračnih snaga te kolika je to šteta državnom i lokalnim proračunima. Sigurno je da počinioci trebaju odgovarati za to, kako bi to bila dobra opomena onima koji pale, da se ne upuštaju u takve avanture', rekao je Sanader. Požar na Kozjaku oko 18 sati je donekle stavljen pod kontrolu, izgorjelo je oko 60 hektara. Treba se nadati da je sa požarima, makar na ovoj lokaciji gotovo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene