Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umorni, iznemogli i promrzli

Drama kod Stare Gradiške: Policija iz poplave sinoć spašavala šest muškaraca

Spašeni migranti
Spašeni migranti Foto: PU brodsko-posavska
Policajci granične policije u Staroj Gradiški u utorak navečer spašavali su migrante.

U utorak poslije 22 sata policajci Postaje granične policije Stara Gradiška su nakon dojave i zatražene pomoći za spašavanje osoba iz Save u šumskom predjelu Radinje (najbliže mjesto Siče) odmah uputili službeno plovilo te angažirali i druge hitne službe.

U poplavljenom i nepristupačnom terenu oko 200 metara od rijeke Save uočili su šest muškaraca kojima su pomogli da se iz vode popnu na policijsko plovilo te ih odvezli na sigurno do mjesta Davor.

Muškarci su bili umorni, iznemogli i promrzli. Djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška pružili su im pomoć, pregledali ih i utvrdili da su zdravi. 

Spašeni migranti Spašeni migranti (Foto: PU brodsko-posavska)

Migranti su prevezeni u policijsku postaju, osigurana im je hrana i topli napitci. Kontaktiran je i Crveni križ Nove Gradiške kako bi im se osigurala suha odjeća i obuća.

Šestorica muškaraca tvrde da su iz Afganistana. Nezakonito su ušli u Hrvatsku pa policija nastavlja rad sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

Policija upozorava na opasnosti ovakvog prelaska granice

Iz policije napominju kako su ovakvi nezakoniti prelasci državne granice vrlo rizični, posebice jer je rijeka Sava nabujala i dobrim dijelom poplavila okolno nizinsko područje te predstavlja stvarnu opasnost po život osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija U La Mancheu Ima mrtvih: Migranti stradali u pomorskoj nesreći, na terenu helikopteri i službe spašavanja

"Stoga apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje članova svoje obitelji. Policija je uvijek spremna pomoći, ali brinemo da se zbog pogoršanih zimskih uvjeta mogu dogoditi vrlo teške posljedice kod pokušaja preplivavanja, odnosno prelaska preko rijeke Save.

Također apeliramo i na aktiviste i nevladine organizacije koji nas često obavještavaju o točnim koordinatama migranata koji se nađu u opasnosti, da upozore migrantsku populaciju na opasnosti kojima se mogu izložiti poglavito sada u zimskim mjesecima", poručuju iz PU brodsko-posavske.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) pitanje migranata Novi plan za zapadni Balkan: "Frontex će se moći rasporediti na granice između država"

Ovo je samo jedna u nizu akcija spašavanja osoba brodsko-posavskih policajaca, jednog migranta spasili su i u ponedjeljak, a video tog spašavanja možete pogledati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene