Derek Chauvin
Derek Chauvin Foto: Afp

Bivši policajac Derek Chauvin, optužen za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda, pušten je na slobodu nakon što je platio jamčevinu od milijun dolara, piše u srijedu Reuters.


Bivši policajac, bijelac Derek Chauvin optužen je za ubojstvo drugog i trećeg stupnja jer je 25. svibnja gotovo devet minuta pritiskao koljenom vrat Georgeu Floydu, dok mu je žrtva više puta ponovila da ne može disati.

Vezani članci Nasilje i neredi u Portlandu Stoti dan prosvjeda protiv rasizma u Portlandu: Policija bacala suzavac na prosvjednike koji su ih zasuli Molotovljevim koktelom Policija u SAD-u, ilustracija Procurila uznemirujuća snimka: Policija pucala i ranila crnca, liječnici se bore za njegov život

Snimka ubojstva koja se proširila društvenim mrežama potaknula je prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem SAD-a.

Guverner Tim Walz aktivirao je pripadnike Nacionalne garde Minnesote kako bi pomogli lokalnim policajcima u slučaju potencijalnih nemira zbog vijesti o njegovu oslobađanju.

Chauvinov odvjetnik Eric Nelson odbio je za Reuters komentirati slučaj.

"Puštanje Dereka Chauvina na slobodu uz jamčevinu bolni je podsjetnik obitelji Georgea Floyda da smo još uvijek daleko od pravde za Georgea", priopćio je odvjetnik obitelji žrtve.

Suđenje će čekati sa slobode uz određene uvjete. Zabranjeno mu je napustiti Minnesotu i kontaktirati obitelj Georgea Floyda.

U Floydovu smrt umiješana su još trojica bivših policajaca, J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao.