Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polančec odbacio optužbe da Vlada nije reagirala na rast cijena i inflacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec odbacio je danas oporbene prozivke da Vlada ne nudi nikakva konkretna rješenja koja bi smanjila negativni utjecaj rasta cijena i inflacije na standard građana.

SDP-ova zastupnica Biljana Borzan je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' upitala Polančeca kada će Vlada i hoće li izaći s nekim konkretnim rješenjima za probleme građana, ocijenivši da osnivanjem povjerenstava za cijene i energente nije postignuta gotovo nikakva svrha, budući da cijene i dalje rastu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Trend inflacije Plenković naveo zbog čega je sve njegova Vlada uspješna: "U našem mandatu je prosječna plaća rasla više od 50 posto" Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Cijene divljaju devet mjeseci Oporba uputila oštru kritiku vladajućima: "Trebali su ranije reagirati i spriječiti drastičan rast cijena"

"Te vaše tvrdnje jednostavno ne stoje", poručio joj je Polančec, podsjetivši na, kako je rekao, niz mjera kojima je bivša i ova vlada reagirala na rast cijena i inflacije.

Lani je Vlada, kaže, uvela tzv. plivajuće trošarine zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, čime se odrekla preko 170 milijuna proračunskih kuna, 450 milijuna kuna izdvojeno je za saniranje posljedica suše, koje su dovele do rasta cijena žitarica, a time i hrane, 'zamrznute' su cijene električne energije za građane i gospodarstvo, te cijene plina za građane i sve tvrtke izuzev HEP-a i kutinske Petrokemije.

Da su osnovana povjerenstva opravdala svoju svrhu, Polančec vidi u činjenici da su smanjene cijene kruha, mlijeka i ulja, čime je Vlada, istaknuo je, poslala snažnu poruku i obeshrabrila one koji su se spremali "neopravdano povećati cijene i loviti u mutnom".

Polančec je istaknuo i da je, unatoč rastu, inflacija u Hrvatskoj danas ipak manja nego u desetak zemalja središnje Europe koje su članice EU, te da se nastavlja trend smanjenja nezaposlenosti.

"Vi ste se više bavili osječkim temama, pa to možda ne znate", poručio je Borzanovoj, čelnici osječkog SDP-a, koja mu je odgovorila kako su mu "očito krivi svi drugi osim hrvatske Vlade", ali i izrazila zadovoljstvo što "za lošu Vladinu politiku nije izravno okrivio SDP".

Dragica Zgrebec (SDP) upitala je ministra financija Ivana Šukera kako će građanima objasniti da oni na svaku kunu svoje plaće i mirovine moraju platiti porez, a da ni lipu poreza ne trebaju platiti oni koji zarade na dionicama, podsjetivši da ovih dana velike tvrtke, većinom u stranom suvlasništvu, isplaćuju ukupno 4,6 milijardi kuna dividendi.

"Nisu u ravnopravnom položaju oni koji žive od rada i oni koji žive od kapitala", poručila je Šukeru, koji joj je odgovorio kako mu je drago "što u Hrvatskoj više ne postoji takav socijalističko-komunistički pristup", istaknuvši kako su građani na izborima, birajući vlast na čelu s HDZ-om, jasno kazali što misle o SDP-ovoj namjeri uvođenja poreza na kapitalnu dobit.

Istaknuo je da su prihodi od poreza na dobit, u vrijeme kada se na dividendu plaćao porez od 15 posto, bili nekoliko puta manji nego danas kada se takav porez ne plaća - u 2003. ti su se prihodi kretali oko četiri milijarde kuna, a sada su preko devet milijardi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene