Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrtka za humanitarno razminiranje Mungos dobit će poseban status kao d.o.o. u 100-postotnom vlasništvu države i osigurat će joj se poslovi na razminiranju koji će se financirati sredstvima iz proračuna, obećao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon sastanka s predstavnicima Mungosa.


Do kraja rujna trebao bi biti gotov preustroj Mungosa koji će toj tvrtki osigurati poseban status, a njezinim pirotehničarima poslove na područjima koja privatne tvrtke za razminiranje ne mogu adekvatno odraditi, rekao je Polančec pirotehničarima okupljenima pred Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.

Vezani članci Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina? Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasnost i dalje prijeti: Usprkos milijunskim ulaganjima, Hrvatska će biti razminirana tek 2028. godine

Predstavnici države uskoro će s novim predsjednikom Uprave Mungosa Zlatkom Gledecom razmotriti kolika su sredstva potrebna za ponovno pokretanje tvrtke čiji radnici prosvjeduju već mjesec dana, pa bi se pirotehničari nakon toga trebali vratiti na teren.

Sumnjičavim pirotehničarima Polančec je ponovio da im se poslovi više neće dodjeljivati na temelju tržišne utakmice, već će ih dobivati "u prioritetnom statusu" te ustvrdio kako ima "jasnu viziju" za rješavanje njihovih problema.

Mungos bi time izašao iz sustava Hrvatskog fonda za privatizaciju, odnosno više ne bi bio predviđen za privatizaciju, a kroz preustroj dio bi se zaposlenih prekvalificirao za pirotehničare tako da bi njihov broj sa sadašnjih 81 porastao na 100 do 110 pirotehničara. U tvrtki je ukupno zaposleno 140 ljudi.

Time ne bi formalno bio ispunjen zahtjev za pretvaranjem tvrtke u državnu Agenciju za humanitarno razminiranje, ali bi bio ispunjen glavni cilj prosvjednika - da ih se makne s tržišta na kojem ne mogu konkurirati privatnim tvrtkama za razminiranje.

U Hrvatskoj postoje još velika područja zagađena minama koja nisu komercijalno atraktivna privatnicima, kao što su obalni pojas na Privlaci, Velebit, Dinara, parkovi prirode ili obale rijeka, odnosno sva područja gdje je otežan pristup a za razminiranje su potrebni veliki ljudski resursi i puno vremena.

Za razminiranje tih područja država će Mungosima osigurati sredstva iz proračuna, a po riječima predstavnika pirotehničara Nikole Salopeka, za normalno funkcioniranje tvrtke godišnje je potrebno između 50 i 60 milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju