Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec u ponedjeljak je, svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju, kazao da je Hrvatska mogla odbiti traženje mađarske strane da preuzme upravljačka prava u Ini.

Galerija


Damir Polančec, koji je uglavnom ostao pri iskazu s prvog suđenja, kazao je i kako mu se činilo da Ivo Sanader nije bio iznenađen MOL-ovom ponudom da preuzmu prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Sanader bolestan: Ježić na novom suđenju u aferi Ina-MOL treba svjedočiti u veljači Ivo Sanader u sudnici (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Sanader ponovno odbacio optužbe u slučaju Ina-MOL, Hernadijeva obrana ustraje u prijevodu dokumenata

Nakon Ponalčeca ponovno će svjedočiti i Sanaderov ministar financija Ivan Šuker.

Uskok Sanadera tereti da je od šefa MOL-a, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, preko tvrtke Roberta Ježića, trebao primiti 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Bivši premijer optužen je i za to da je sa Zsoltom Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Na današnjem ročištu na optuženičkoj klupi nema ni Sanadera koji se nakon operacije nalazi na rehabilitaciji u toplicama, pa je sutkinja Maja Štampar Stipić odlučila da se suđenje nastavlja u njegovu odsustvu. (Hina)