Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klađenje u Hrvatskoj

Pola milijuna priča s rijetkim sretnim završetkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U početku sve izgleda kao bezazlena igra na sreću, ali granica između igre i kocke brzo nestane, a s njom nerijetko odu posao, dom, automobil, odnosno sve.

Prema podacima porezne uprave, Hrvati su samo prošle godine u kladionicama izgubili 740 milijuna kuna. Provjerili smo zašto se, unatoč recesiji, popularnost sportskih kladionica u Hrvatskoj nije smanjila? Na tri lokacije pratili smo utakmicu Barcelona - Arsenal, sa sugovornicima koji su gužvali uplatnice u rukama iščekujući rezultat. 'Svom djetetu sam uzeo novac koji smo mi spremili za školovanje, znači njen fakultet, u tom trenutku sam pomislio, ako to nije bolest, onda sam ja jedno najveće smeće koje može postojati, jednostavno ja nisam zaslužio da živim', priča za Provjereno Zoran, liječeni kockar. Igre na sreću promijenile su tisuće sudbina, a broj igrača raste iz dana u dan.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

U tri lokala, večer velikog dvoboja lige prvaka proveli smo sa strastvenim igračima. Nakon Londonskog trilera Arsenala i Barcelone, jedva su dočekali uzvrat. Iako je Barcelona izraziti favorit bilo je i hrabrih koji su svoj novac odlučili staviti i na Arsenal - Gabrijel čak 100 kuna. 'Arsenal je dobra momčad i mogu uvijek iznenaditi i da Silva će barem jedan gol dati, ako on ne da onda će izgubiti Arsenal', govorio je Gabrijel Šistov. Oko pola milijuna Hrvata se kladi, pola milijuna priča o pokušaju brze zarade. Malo ih završi sretno. Nekima je klađenje zabava, no Zdravku Drinovcu nije. Od kad su kladionice došle u Hrvatsku, prije 10 godina, on se redovito kladi. Sada je dosegao samo dno i svjestan je toga. Nezaposlen je, a novac za klađenje, kaže, uvijek se nekako nađe.

'Ha, snalaziš se, skupljaš boce i takve gluposti, to je istina Nadaš se da ćeš nešto dobiti, a opet...', kaže Zdravko. Ni on, ni njegov prijatelj iz kladionice Drago ne vide izbora. U kladionici gotovo da žive. 'Pa i to malo novca što imam to se moram kladiti, da bi ostvario neki dobitak jer na drugi način ne vidim perspektivu, ne radim nisam zaposlen, već sam premašio neke godine i smatram da jedino na toj kladionici ostvarim neki dobitak koji će mi pomoći', smatra Drago, Zdravkov prijatelj. Za taj dobitak spasa za njih večeras je, između ostalog, trebala pobijediti Barcelona. Smatraju da nisu ovisni, već samo, kao i svi drugi hrvatski ljubitelji sporta, pokušavaju unovčiti svoje znanje. Svi počinju s 5, 10 kuna, a s vremenom zanimacija postane preokupacija, na koju neki troše i do tisuću eura.

'Možda bi to bilo na par tiketa, ovdje 4, ovdje 2, ovdje tisuću, ali nikad te cifre nisu išle preko nekih tisuću eura, tisuću eura bi bio neki moj plafon, iznad kojeg nikad nebi htio ići', tvrdi Vihor Stipoljev. Mnogi koji se klade tvrde kako nikad ne bi uložili cijelu plaću u kladionicu. No, svaki dan gledaju sve više i više mladih ovisnika. Ovisnost... Ma ovisnost kad te odvedu u Vrapče pa ti ne daju alkohol, a svaki dan piješ. Kad ja mogu bez alkohola. Možeš kad ti tamo tablete daju da ih ne piješ. Pa o čemu pričamo mi? Ako zatvore kladionicu na Uskrs, možeš bez toga dana jer ne radi. A da je radilo, došo bi odigrati, nemoj mi pričati', kaže Stjepan Boban.

'Hrvatska vlada da bi se riješila dugova trebala bi sve staviti na Barcelonu - i ne bi bilo više nikakvih problema', ističe Zdravko Udovičić. Kroz razgovor sa igračima kao da se nameće isti paradoksalni zaključak. Gotovo svi su svjesni da s velikim uplatama dolazi do ovisnosti o kocki, da se zbog klađenja novčanici samo prazne, ali nitko ne namjerava prestati. Trend je zabrinjavajući. Psiholog Pino Tuftan vodi Centar za liječenje od ovisnosti o kocki u Rijeci. Prema njegovim procjenama kroz narednih nekoliko godina u Hrvatskoj biti više od 200 tisuća patoloških kockara. 'Obitelji uglavnom ni dan danas ne reagiraju na tekve probleme jer ne shvaćaju problem patološkog kockanja kao bolest, još uvijek misle da je to jedna navika, da je to moje dijete ili moj suprug, pa malo izgubio je kontrolu nad svime time, sad ćemo mi sredit situaciju i on će stati, on je obećao i on će stati, to se ne dešava', priča Tuftan.

Iako je klađenje zabranjeno maloljetnicima, čak svaki peti 14-godišnjak redovito pronalazi način da džeparac ostavi u kladionici. Zoran, s početka priče, je vodio uspješnu tvrtku sa 15 zaposlenih. Kocka je upropastila njegov, ali i život njegove supruge i dvije kćeri. 'Prokocko sam jako puno, oko milijun eura, ustvari izgubio sam novac, izgubio sam obraz, izgubio sam ponos, izgubio sam sebe', sada priča on. Pokušaj lake zarade u početku se nije činio opasnim, no prokockao je tvrtku i školarinu za kćer. Nije se mogao zaustaviti dok nije izgubio sve, a onda je počeo posuđivati. 'Isključuje se normalan život i počinje jedan jedan svijet pun adrenalina pun sreće pun zadovovoljstva, bez razlike da li se gubi, da li se dobiva, živ si, jak si, boriš se protiv nečega', pokušava objasniti Zoran.

Zemlja u kojoj je sport toliko popularan kao u Hrvatskoj najplodnije je tlo za kladionice. 'Da oni u jednom trenutku dobiju te silne novce koji su oni prokockali i da oni mogu vratiti taj dobitak, nijedan od njih praktički to neće napraviti, zato jer oni ne mogu stati', tvrdi psiholog Tuftan. Klađenje uživo, za vrijeme utakmice, pruža svakome igraču jedan poseban doživljaj uzbuđenja. Iako je utakmica gotovo riješena, uvijek postoji još neki koeficijent koji se može pogoditi. Granicu između igre i kocke, svatko vidi na svoj način. 'Prijelaz je nevidljiv, jer se ne zna taj moment kad ta patologija nastupa', smatra psiholog. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka u jednoj od najljepših nogometnih predstava u povijesti igre, mnogi su ostali tužni. Već odavno za njih su zanimljivi jedino utakmice na koje se klade i dobiju.

U Hrvatskoj postoji šest manjih centara za liječenje od ovisnosti o kocki Savjeti o tome kako pomoći ovisnicima mogu se pronaći na Internet stranici kockanje.info. Na liječenje kockare uvijek prvo prijavi napaćena obitelj. 'Dolaze supruge, dolaze roditelji, dolaze djevojke djedovi, dolaze očevi', nabraja Tuftan. Prema podacima porezne uprave, usprkos recesiji, Hrvati su prošle godine uplatili skoro 4 i pol milijarde kuna u kladionice. Gotovo neznatan pad u odnosu na 2008. Kladionce su zaradile 740 milijuna. Podataka koliko je obitelji propalo, zasada nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene