Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga protiv Jelene Brajše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić pokrenuo je istragu protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše, koju se sumnjiči da je izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa državni proračun oštetila za oko 2,7 milijuna kuna.

Odluka o pokretanju istrage, koju je početkom ožujka zatražilo
zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, danas je poslana strankama u postupku, kazao je glasnogovornik suda i šef Istražnog odjela Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Brajšin odvjetnik Silvije Degen najavio je žalbu, iako mu službena obavijest o pokretanju istrage još nije dostavljena.

Degen je ponovio da se Brajša ne osjeća krivom za optužbe
tužiteljstva koje ju smatra odgovornom jer od početka 2001. do kraja 2004. kao ravnateljica Caritasa nije vodila poslovne knjige radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i zapošljavanje.

Tužiteljstvo Brajšu tereti i da je djelatnicima računovodstva davala naloge da se prijave i plaćanja poreza i doprinosa ne izvrše u cijelosti, čime je za Caritas nezakonito priskrbila oko 2,7 milijuna kuna, odnosno za toliki iznos je oštetila državni proračun.

Predistraga protiv Brajše pokrenuta je početkom srpnja 2005., nakon napisa u tisku o njezinom navodnom nezakonitom stjecanju imovine.

Krajem lipnja prošle godine tužiteljstvo je zaprimilo izvješće
Porezne uprave koja je otkrila nepravilnosti u poslovanju Caritasa, pa je od policije i poreznika zatražilo dodatni nadzor.

Kaptol je u ožujku prošle godine objavio da je vizitacija u Caritasu utvrdila propuste u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju, ali ne i pronevjere. Vizitaciju je osam mjeseci ranije, nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, naložio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U jeku afere oko seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, kardinal Bozanić je Brajšu u kolovozu 2005. razriješio dužnosti zbog, kako je tada rečeno, zdravstvenih razloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene