Bliži se prosinac, blagdansko ozračje i vrijeme darivanja. No darivanje ili doniranje - onima koji nemaju, pogotovo kad su donacije hrane u pitanju - u Hrvatskoj nikako da se pomaknu s mjesta. Tri godine od oslobađanja PDV-a na doniranu hranu - kreće se s povezivanjem donatora i potrebitih.

Galerija


U pulskoj humanitarnoj udruzi radi se punom parom. Kontaktiraju se donatori, pripremaju paketi od onoga što u skladištu ima...

Vezani članci Kiara Goršić treba pomoć za nastavak liječenja Malena Kiara koja je ujedinila Hrvatsku danas slavi rođendan, obitelj ima samo jednu želju: ''Poklonite joj život!'' Čokolada, ilustracija Zbog pesticida etilen oksida povlači se jedna čokolada s hrvatskih polica

"Uvijek nekako gledamo obraćati se mnogim pravnim osobama, srednjim školama, vrtićima, gledamo prema pravnim organzacijama, ali velik je broj fizičkih osoba koje samostalno dolaze u skladište i doniraju", kaže Igor Loparić iz udruge Naš san, njihov osmijeh.

Oni koji imaju višak hrane i oni koji je dijele potrebitima, sada će biti povezani putem informacijskog sustava.

"Vidjet će se u kojem dijelu Hrvatske nedostaje određena hrana pa će se to pravilno rasporediti, a krajnji korisnici u potrebi uvijek će imati određenu količinu hrane koja im je potrebna", kaže Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako će to funkcionirati - isprobat će i pulska udruga.

"Tu treba proraditi taj sustav doniranja jer puno je lakše doći do donacija u većim gradovima, ali u manjim, ruralnim mjestima je puno teže pomoći ljudima", dodaje Loparić.

Ipak, platforma problem nedostatka donacija neće riješiti.

"Iskustva zapadnih zemalja pokazuju da šta god da se napravi donatorima, na kraju će ih se trebati penalizirati da doniraju. Treba taj poslovni sektor osvijestiti da doniraju i da naprave dodatni napor", kaže Zoran Grozdanov iz Mreže hrane.

A dodatnog će napora trebati dosta jer donatori ističu niz prepreka.

"Istraživanje je pokazalo da upravo nepovezanost, logistika i savjeti kada se hrana smije donirati je jedna od prepreka.", kaže Kolarić Kravar.

Prepreke mora uklanjati država. Počela je s PDV-om, koji je pokazao mršave rezultate. Samo prošle godine, donirana je hrana vrijedna 10,7 milijuna kuna.

"I donatori i posrednici nailaze na teškoće"

"Hrvatski Crveni križ pozravlja svaku inicijativu koja nastoji poboljšati sustav doniranja hrane u Hrvatskoj i nadamo se da će rezultat biti bolja koordinacija donatora i posrednika", kaže Katarina Zorić iz HRK-a koja ističe kako u Hrvatskoj treba razvijati kulturu doniranja.

Napominje kako i donatori i posrednici nailaze na teškoće prilikom donacija i transporta, naročito u manjim sredinama.

Zorić ističe kako donatorima treba omogućiti da trošak doniranja hrane nikako ne bude veći od troška bacanja hrane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju