Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Platforma Baza poslovnih žena

Jedna od najistaknutijih hrvatskih menadžerica progovorila o "staklenom stropu" i uputila važan savjet svim ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HUP-ova platforma Baza poslovnih žena pokreće mentorski program posvećen ženama koje žele napredovati u profesionalnoj karijeri i preuzeti vodeće pozicije u tvrtkama. O položaju žena na upravljačkim pozicijima za DNEVNIK.hr govorila je Medeja Lončar, jedna od članica Izvršnog odbora Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju, koja je ženama poručila da budu odlučne i otvorene za izazove.

U sklopu platforme Baza poslovnih žena HUP-a pokreće se Mentorski program za žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri i preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama. Mentorski program uključuje i poduzetnice, vlasnice tvrtki koje žele obogatiti svoje iskustvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUP-ova prognoza Poslodavci na mukama, traže promjene: Hrvatskoj se do 2030. sprema velika promjena na tržištu rada Mladen Milaković Mladen Milaković Preminuo poznati dalmatinski poduzetnik

Mentori su u ovom programu muškarci i žene iz različitih industrija na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija. Za DNEVNIK.hr o položaju žena na upravljačkim pozicijama govorila je Medeja Lončar, članica Izvršnog odbora Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju

Koje vještine su potrebne da bi se napredovalo do upravljačke pozicije? Biste li istaknuli koju kao posebno važnu?

Vještine koje su važne za svakog dobrog lidera jesu integritet (lead by example), sposobnost odlučivanja, fleksibilnost i vizionarstvo. U svijetu brzih promjena i neizvjesnosti sve je važnija i emocionalna inteligencija, pozitivnost, suradnja i timski rad, učinkovita komunikacija, povjerenje, kreativnost i inovativnost, gradnja odnosa i razvoj ljudi.

Zanimljivo je da su žene lideri u mnogim vještinama koje će biti potrebne u budućnosti često pozicionirane bolje od muškaraca.

Loša statistika

Kako se odnos žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama mijenjao u 30 godina vaše karijere?

S jedne strane, žene su u našoj regiji prije 30 godina, zbog povijesti socijalizma u bivšoj državi, imale malo bolje uvjete što se tiče infrastrukture, dječjih vrtića, percepcije žena kao ravnopravnih u radu, nego žene u zapadnom dijelu Europe.

Ali s druge strane, nažalost, statistike pokazuju da se udio žena na najvišim pozicijama nije bitno promijenio i da će po procjenama WEF-a biti potrebno više od 100 godina da se izjednače s muškarcima.

Ono što se promijenilo posljednjih godina jest sve veća angažiranost žena na temu raznolikosti, a istovremeno i spremnost poslovnog sektora da se započne baviti tom temom. Pokretač toga ustvari su činjenice i istraživanja koja pokazuju da su raznoliki timovi jednostavno uspješniji, a poduzeća koja imaju miješane uprave profitabilnija. Rezultat toga je razvoj mjera i inicijativa, pa i legislative, koje osnažuju žene s ciljem da se postigne veći udio žena na upravljačkim pozicijama.

Koji je najveći profesionalni izazov kojim se sada bavite? S kime se vi konzultirate u trenucima kad vam je potrebna podrška? Kakvu biste vrstu podrške voljeli da ste imali tijekom svog profesionalnog razvoja?

Moj najveći profesionalni izazov trenutačno je vezan za temu change managementa, odnosno kako voditi ljude u vrijeme velikih promjena, kroz digitalnu, pa i poslovnu transformaciju poduzeća. Tu još nema pravih recepata i svatko bira svoj put.

U takvom razdoblju jako je dobro imati dobar networking s kolegama iz drugih kompanija s kojima se mogu podijeliti, a i testirati vlastita iskustva i ideje. Važna je i edukacija, praćenje trendova i najnovijih saznanja na području vođenja. Moram reći da sam tijekom svog profesionalnog razvoja uvijek imala i mentore i sponzore, koje tada još nismo tako zvali, no oni su mi pomogli u različitim situacijama.

Sve više prepreka za žene

Na koje zapreke nailaze žene koje žele napredovati iz srednjeg menadžmenta u viši?

Tih zapreka ima više. Često se prijelaz treba dogoditi u vrijeme kada žene imaju najviše izazova – djecu u kritičnoj dobi, ulaganje u bolje životne uvjete, potrebu za dodatnom edukacijom, sklonost perfekcionizmu na koju nas tjeraju i mediji…

Nedostaje im potporno okruženje u poduzećima, mentori i sponzori koji bi im pomogli u tome, a i fleksibilno okruženje koje bi pomoglo rješavati neke objektivne zapreke. Iza uspješnih poslovnih žena zato gotovo uvijek stoje partneri ili netko drugi tko ih podržava i razumije.

No najteža je zapreka ona koja nije vidljiva i neki je nazivaju „stakleni strop“, a ona se odnosi na niz ponekad nesvjesnih predrasuda od onih koji odlučuju, pa i ponašanje same organizacije koja favorizira muški način funkcioniranja.

Koje su najveće barijere profesionalnim ženama u karijerama općenito?

Balansiranje privatnog i poslovnog života, nedostatak adekvatne podrške okoline, predrasude, nedovoljan networking.

''Ostanite žene i njegujte svoje ženske osobine''

Trudnoća i majčinstvo - prepreka, izazov ili dodatna vrijednost?

Dodatna vrijednost, a i izazov do kraja karijere. Dok dijete ne odraste i shvati da i mama menadžerica može biti dodana vrijednost.

Što biste istaknuli kao dobar način da profesionalne žene pomognu jedna drugoj na radom mjestu?

Da uvijek kada biraju nove menadžere imaju na umu da su među kandidatima i žene. I sama sam dobila priliku ravnopravno se kandidirati za poziciju CEO-a u Siemensu uz potporu jedne žene, gđe Ederer. Ona je kasnije postala moja šefica i članica Management Boarda u Siemensu, a veliku je pažnju pridavala upravo ravnopravnosti spolova.

Koji je vaš opći savjet ženama koje žele napredovati u svojim karijerama bez obzira na industriju i trenutačnu poziciju?

Gradite svoje kompetencije, radite na vlastitom razvoju, ne fokusirajte se na pozicije, budite otvorene za izazove, iako nisu laki, i budite odlučne. Ostanite žene i njegujte svoje ženske osobine, one su vaša snaga. Kod balansiranja osobnog i poslovnog života pomaže razumijevanje i podrška najbližih.

Networking nije važan samo za žene

Što vam znači program mentorstva i kakvim se rezultatima nadate?

Jako sam zahvalna formalnim i neformalnim mentorima u mom životu, pa želim mladim prenijeti dio svog iskustva. U dobrom mentorskom odnosu napreduju i mentor i mentorirani, ponekad mentor može naučiti čak i više!

Koliko je važno povezivanje žena (networking)?

Mislim da je networking jako bitan, no ne samo među ženama. I sama imam jako dobro iskustvo sa ženskim networkingom koji postaje sve jači i u programima kakav je HUP-ov. Često pričam o tome kako su mi, kao Slovenki koja je preuzela CEO poziciju u Hrvatskoj, prvu podršku pružile baš jake poslovne žene.

Zanimljivo je da je istraživanje koje je objavio Harvard Business Review pokazalo da je za uspješno napredovanje žena na leadership pozicije jako važna potpora bliskog kruga drugih žena.

Iako sam iskusna u poslu, pozicioniranje u novoj zemlji i na novom tržištu nije nimalo jednostavno, pa sam im zahvalna za jako otvoren i pozitivan pristup. S druge strane, zanimljivo je da je u Hrvatskoj veliki broj žena na top-pozicijama baš u tehnološkoj sferi (Ericsson, SAP, Bosch, Microsoft, Nokia, Siemens), što je dobar znak za budućnost.

Na čemu ćete raditi s polaznicama u sklopu programa?

Na onome gdje i sama imam puno iskustva: Sales & Marketing u području tehnologije, vođenje za vrijeme promjena, digitalna transformacija, rad u međunarodnom okruženju, a prije svega i na njihovoj motivaciji, prenošenju i negativnih i pozitivnih iskustava s ciljem da ih se osnaži da sa samopouzdanjem krenu na svoj razvojni put. Svi smo mi ''top menadžeri" i sada mentori, iako izvana ponekad izgleda drugačije, i sami prošli svoj put učenja i grešaka koji nas je ojačao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene