Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopan legendarni vukovarski doktor Juraj Njavro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše državne i vojne počasni pokopan je legendarni liječnik iz Vukovarske bolnice 1991. te bivši ministar zdravstva i hrvatskih branitelja u tri hrvatske vlade Juraj Njavro.

Dr. Njavru ispratili su brojni štovatelji, prijatelji i suborci, čelnici udruga iz Domovinskog rata, kao i visoka državna izaslanstva te izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice.

Pročitajte i ovo Majka mladića u Srbiji polila benzinom i zapalila - 1 strava kod susjeda Preminuo mladić kojeg je majka polila benzinom i zapalila: "Ni da pita je li živ, a pred njezinim je očima gorio i vrištao" Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić

Počast dr. Njavri odao je jedan od vukovarskih zapovjednika Branko Borković-Mladi Jastreb, kao i Njavrina kolegica iz vukovarske bolnice tih ratnih dana dr. Vesna Bosanac. Oni su istaknuli Njavrinu požrtvovnost u danima opsade Vukovara prema ranjenim braniteljima i civilima.

Dr. Njavro tijekom Domovinskog rata zapovijedao je ratnim sanitetom 1991. u Vukovaru, a nakon okupacije tog grada bivši je zarobljenik srpskih koncentracijskih logora. U kolovozu 1992. izabran je kao član HDZ-a za zastupnika u Hrvatskom saboru. Ministrom zdravstva imenovan je 1993., a 1994. postao je ministar za humanitarna pitanja. Za zastupnika je ponovno izabran 1995., a umirovljen je 2003., no i dalje je aktivno pomagao hrvatskim vojnim invalidima. Od tada je bio predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-1991. Nositelj je mnogih odličja, priznanja i zahvalnica, a sam je posebno isticao priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Medicina - za humanost i etičnost".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene