Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak prizor

VIDEO Neobični gosti u Jadranu - Mogu težiti i do 60 tona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasni za ljude nisu. Inače žive u morima koji su dublja od tisuću metara, a Jadransko more toliko je duboko jedino na južnom dijelu. Ipak, stručnjaci se slažu do nasukavanja u Jadranu ne bi trebalo doći.

U južnom i srednjem dijelu Jadrana pojavili su se neuobičajeni gosti! Skupina kitova ulješura posljednjih je dana viđena na nekoliko lokacija. Riječ je o jednom od najvećih kitova koji može težiti i do 60 tona.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Iako nisu opasni za ljude, stručnjaci upozoravaju da im se ne smije približavati niti ih uznemiravati. Svako ometanje strogo se kažnjava! Ovakvi prizori vrlo su rijetki. Snimke koje gledate dolaze s otoka Visa. Skupina od pet kitova ulješura bezbrižno je zaplivala Jadranom.

'Imamo dojave s različitih strana, od privatnih osoba, od pomorske policije, znači različitih izvora', rekao je dr. sc. Matija Franković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Kitovi su prvi put viđeni u nedjelju kod otoka Visa. Jučer su pak snimljeni u šibenskom arhipelagu, između otoka Zmajan i Tijat. Prema posljednjoj dojavi nalaze se oko otoka Žut.

U Jadran zalutalo pet kitova - DUZS moli za pomoć!

'Žive po svim skoro svjetskim morima, tako da ih u sredozemlju ima, ali u Jadransko more jako rijetko zalaze, tako da nemamo baš puno viđenja takvih životinja', objasnio je doc. dr. sc. Tomislav Gomerćić, stručnjak za sisavce, sa Veterinarskog fakulteta.

Ulješure spadaju među najveće kitove. Prepoznati se mogu po leđnim grbama i sivo-bijeloj boji. Narastu i do 20 metara, a težiti mogu i od 50 do 60 tona. Životni vijek im je oko 60 godina.

'Spadaju u kitove zubane i to su jedne od najvećih životinja na planeti zemlji koji imaju zube', dodao je Gomerčić.

Opasni za ljude nisu. Inače žive u morima koji su dublja od tisuću metara, a Jadransko more toliko je duboko jedino na južnom dijelu. Ipak, stručnjaci se slažu do nasukavanja u Jadranu ne bi trebalo doći.

Uživaju apsolutnu zaštitu, što drugim riječima znači da je bilo kakvo uznemiravenje, lov, oštećivanje, ubijanje, apsolutno zabranjeno. Čak jurcanje čamcem oko njih, podliježe kazni koja se u slučaju fizičkih osoba može popeti i do 30 tisuća kuna.

Stoga, ako se nađete u prilici da svjedočite ovakvom prizoru, sa sigurne udaljenosti uživajte u pogledu i eventualno snimite fotografiju za uspomenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene