Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogledajte kako izgleda začarani krug dugovanja u slučaju Agrokor, u kojem svatko vuče na svoju stranu.


Prvi korak za rasplet krize je standstill sporazum Agrokora s bankama. One bi trebale osigurati svjež novac za stabilizaciju poslovanja, uvodi se moratorij na stara dugovanja, restrukturiranje preuzima strani stručnjak.

Vezani članci Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg" Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Bivšem šefu Agrokora Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu protiv izručenja

Drugi korak još je neizvjestan - čeka se sporazum između banaka i dobavljača. Dobavljači bi trebali povući prisilne naplate duga prema Agrokoru, pristati na obročno vraćanje duga, a novi rokovi plaćanja bi se smanjili na 30 dana. Dobavljači traže i svog predstavnika u upravi.

Koncern Agrokor dobavljačima duguje - čuli ste već - oko 16 milijardi kuna za robe i usluge. No, dio tog duga odnosi se na zadužnice i mjenice. Mjenice su izdavali sami dobavljači kako bi osigurali plaćanje zbog dugih rokova čekanja. Agrokor ih je potvrđivao i dobavljači su mjenice prodavali faktoring kućama i bankama koje su tako postale vlasnik duga.

Problem za dobavljače jest to što zbog poslovanja s mjenicama, banke žele naplaćivati dugove po tim mjenicama od dobavljača. Dobavljači pak traže da se sporazumom taj dug prebaci opet na Agrokor. Od Vlade kao neovisnog promatrača traže pomoć. Da se deblokiraju Agrokorove tvrtke kako bi se regulirao novčani tijek.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju