Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika RH i povlačim se iz politike', kazao je prije dvije godine Ivo Sanader i ostavio Hrvatsku bez riječi.


Nakon dvije godine Hrvatska je zaključila pregovore s EU i dobila točan datum ulaska. No posljedice Sanaderove vladavine još osjećamo, a pravi razlog odlaska vjerojatno nikad nećemo znati. Većina zastupnika, njih 83 složila se da bi nasljednica trebala biti njegova dotadašnja najbliža suradnica Jadranka Kosor. Pod njenim vodstvom ubrzo se cijela stranka okrenula od bivšeg vođe i Sanader je postao 'persona non grata' i netko od koga su svi prali ruke.

Vezani članci Luka Bebić Luka Bebić o ideji spajanja Pelješca i Korčule i bivšem premijeru koji je dva puta otvarao radove: "Sanader je oduševljen Pelješkim mostom" Bivši premijer Ivo Sanader Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL

Točno dvije gdoine nakon objavljivanja da odlazi, bivši premijer se nalazi u zatvoru u Salzburgu gdje čeka izručenje. Posljednje optužbe terete ga da je od mađarskom MOL-a primio milijune eura mita. Zaista zgodna prigoda za prisjećanje Sanaderove teatralne konferencije za novinare na kojoj je nabrojio 'razloge odlaska'.

'Politika je služenje narodu, a ne sebi'

'Povlačim se iz politike jer je politika služenje narodu, a ne sebi. I da odmah preduhitrim sva moguća pitanja moram reći da hvala Bogu nisam bolestan i da, iako je bilo pronuda, nisam prihvatio ni jednu poziciju unutar institucija EU', rekao je Sanader, navodeći kako ne može isključiti svaku mogućnost da se jednog dana vrati u politiku.

Podsjetio je da je u politiku ušao prije 20 godina, da je prije gotovo 10 godina na čelu HDZ-a naslijedio Franju Tuđmana, a da je Vladu vodio šest godina, pri čemu je, kaže, politiku uvijek shvaćao isključivo kao služenje hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u ispunjavanju strateških ciljeva hrvatske države.

'Odlazim zadovoljan'

'Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi', rekao je Sanader.

'Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju', dodao je Sanader, pozivajući sve da zajedno i dalje rade na ispunjenju strateških ciljeva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju