Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slični običaji

Pogledajte kako pravoslavci slave Uskrs

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 300 milijuna pravoslavnih vjernika diljem svijeta slavi Uskrs.

Svečanim uskrsnim liturgijama služenim u svim pravoslavnim hramovima na području Vukovarsko-srijemske županije, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su danas taj najveći kršćanski blagdan. Na području vukovarske parohije, uskrsnu liturgiju u Parohijskom domu u središtu Vukovara, pred velikim brojem vjernika, služio je protojerej Dušan Marković, prvi paroh vukovarski.

Svečanu uskrsnu liturgiju u vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha služio je vinkovački paroh, protojerej Predrag Azap koji je, čestitaju vjernicima blagdan Kristova uskrsnuća, u propovijedi poručio kako Uskrs unosi optimizam u život svakoga čovjeka i naroda.

Tijekom liturgije u svim crkvama vjernicima je pročitana uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja. Nakon liturgija, najveći kršćanski blagdan Uskrs, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti proslavit će u krugu obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

U bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu jučer je tisuće vjernika prisustvovalo paljenju svetoga plamena. Vjeruje se da zraka sunca koja u crkvu ulazi kroz jedan od prozora - zapali svijeću. Sveti Plamen se pronese među prisutnim vjernicima, a odnosi se i u betlehemsku baziliku Rođenja Isusova. U najmnogoljudnijoj pravoslavnoj zemlji - Rusiji, vjernici su blagoslovili hranu.

Nema djeteta koje se ne veseli bojenju jaja. Male Ostrovčane zatekli smo u akciji. Imaju pune ruke posla. 'Na jaja stavimo raznih lijepih travica i onda jaja poslažemo u lukovinu i lukovinu na njih poslažemo', ispričala je Anđela Manojlović iz Ostrova. Što šarenije, to ljepše. No jedno jaje mora biti crveno.

'Kod nas se prvo jaje po običaju boja crvenom bojom. Ono simbolizira Vaskrs i čuva se dogodine kao čuvarkuća i to je simbol Isusove prolivene krvi', rekla je Daliborka Lasmanović. Dok se crveno jaje brižljivo čuva godinu dana, sva ostala neće preživjeti blagdane.

>> Zagreb: Pravoslavni vjernici proslavili Uskrs

Dok djeca bojaju jaja, odrasli kuhaju šunku. Nije tajna - veća šunka, duže kuhanje. 'Mora prenoćit do sutra ujutro. Onda se vadi iz kotla. Tako je ukusnija', rekao je Vlajko Vukmanović, stanovnik Ostrova. Kuhana se šunka jede za uskrsni doručak, a nakon doručka odlazak u crkvu. Vaskrsu, baš kao i Uskrsu najviše se raduju najmlađi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene