Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska dobro napreduje na putu prema EU i ako ustraje u provedbi reformi do kraja desetljeća mogla bi ispuniti sve obveze za pristupanje Europskoj uniji, ocijenio je u Zagrebu predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.


Hrvatska je nedjeljiv dio Europe i dio europske obitelji, povezuje nas zajednička povijest, demokratsko ustrojstvo i judeo-kršćansko nasljeđe, rekao je Poettering u obraćanju zastupnicima Hrvatskog sabora.

Vezani članci Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) Poznati su kandidati za mjesto "šefa" Europe: Hoće li nakon dugo godina tron preuzeti žena? Zoran Milanović Gdje je nestao Zoran Milanović? "Predsjednik nema obavezu da u bilo kojem trenutku govori gdje je"

Poettering je odao priznanje hrvatskoj Vladi na proaktivnom angažmanu u procesu pristupanja EU istaknuvši da se Hrvatska može ponositi postignutim.

'Hrvatska je na pravom putu kako bi do kraja desetljeća mogla ispuniti sve obveze za pristupanje EU', rekao je Poettering i istaknuo kako Hrvatska u tome može računati na potporu Europskog parlamenta.

'Europski parlament do sada je uvijek snažno podržavao proširenje Europske unije i to će činiti i dalje', rekao je Poettering izrazivši nadu da bi Europski parlament prije izbora za novi saziv u lipnju 2009. mogao dati svoj pristanak za primanje Hrvatske u EU.

Predsjednik Europskog parlamenta izrazio je zadovoljstvo napretkom koje je Hrvatska postigla u reformi pravosuđa, javne uprave i borbe protiv korupcije pozivajući Vladu da ustraje u tim ključnim reformama.

Pravna država ne može postojati bez neovisnog, transparentnog i učinkovitog pravosuđa, a odgovorna, transparentna i neovisna javna uprava nužan je preduvjet učinkovite borbe protiv korupcije koju se ne smije tolerirati, poručio je Poettering.

On je pozdravio intenziviranje borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, ocijenivši kako je pokretanje istražnog postupka protiv čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i jačanje ovlasti USKOK-a 'ohrabrujući znak' odlučnosti hrvatske Vlade da se suoči s tim problemom.

Pregovori s EU su teški, a njihov uspjeh ovisi o brzini provedbi reformi, rekao je, istaknuvši kako se svaku zemlju vrednuje na individualnoj osnovi.

'Reforme nisu same sebi svrha nego one otvaraju put u budućnost', rekao je Poettering. 'Europska unija je šansa za budućnost, šansa za gospodarstvo, otvaranje novih radnih mjesta i veću sigurnost i to je poruka koju želim prenijeti hrvatskim građanima', poručio je predsjednik Europskog parlamenta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju