Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paklenički bunkeri

PODZEMNI GRAD Tuneli koje je u najvećoj tajnosti gradila Jugoslavija otvaraju vrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, u trenutno se izvode radovi vrijedni gotovo 10 milijuna, dok se preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta planira povući iz EU fondova.

Podzemni grad Velika Paklenica, poznat i pod imenom Bunkeri, sustav podzemnih tunela koji je na dubini od 80 metara od 1950. do 1953. godine gradila Jugoslavija za slučaj zračnog napada bivšeg SSSR-a, otvorit će se za posjetitelje potkraj godine, najavio je u srijedu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pročitajte i ovo Estonski ministar obrane Hanno Pevkur u obilasku NATO-ovih vježbi u Estoniji Spriječavanje sukoba Potpisali sporazum: Baltičke zemlje gradit će bunkere uz granicu s Rusijom Slika nije dostupna Titova udovica u bolnici Naglo se pogoršalo zdravstveno stanje Jovanke Broz

Dodao je da će Nacionalni park Paklenica, u kojem se realizira jedan od najvećih projekata u zaštićenim područjima vrijedan 40 milijuna kuna, u svojim podzemnim tunelima dobiti novi posjetiteljski centar s brojnim zanimljivim sadržajima među kojima će biti i umjetna stijena za penjanje.

Šibenčanin (28) u Londonu radi posao koji je san svakog inženjera

Ustvrdio je kako je to važno za obogaćivanje ponude parka i privlačenje novih gostiju, budući da 40 posto posjetitelja Paklenice čine upravo penjači. Korist od ulaganja u zaštićena područja, kazao je ministar, imaju i lokalna gospodarstva kroz mogućnost plasiranja turističkih usluga i poljoprivrednih proizvoda turistima.

"Tako stvaramo nova zelena radna mjesta i omogućujemo održivi zeleni turizam", rekao je Zmajlović koji je u srijedu s ravnateljem NP Paklenica Zlatkom Marasovićem obišao radove u podzemnim tunelima i potom sudjelovao u pokaznoj vježbi spuštanja sa stijene s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, u trenutno se izvode radovi vrijedni gotovo 10 milijuna, dok se preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta planira povući iz EU fondova, priopćilo je ministarstvo, navodeći da su u tijeku radovi koje financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 80 posto i NP Paklenica s 20 posto.

Tunele je gradila bivša JNA u najvećoj tajnosti

Završetak radova prve faze očekuje se krajem ove godine. Projekt čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna najveće je i najznačajnije ulaganje u NP Paklenica od njegovog osnutka, napominje ministarstvo.

Podzemne tunele je pedesetih godina prošlog stoljeća sagradila tadašnja vojska JNA za, pretpostavlja se, sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita u najvećoj tajnosti te su nakon Staljinove smrti zazidani ulazi i tek nakon Domovinskog rata tuneli su otkriveni te stavljeni na raspolaganje parku.

Zmajlović: ekološkim mjerama kreirali jedanaest tisuća radnih mjesta

Osim atraktivnih suvremenih posjetiteljskih sadržaja uredit će se i multifunkcionalne dvorane, u funkciju će se staviti i nekoliko HGSS ambulanti pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.

"Posljednjih godina intenzivno radimo na poboljšanju posjetiteljske infrastrukture parka kako bi privukli nove goste bez da ugrozimo prirodne znamenitosti", izjavio je ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović.

Dodao je da će centar će imati više od 2000 kvadrata atraktivnog prostora bogatog sadržajima čime se stvaraju uvjeti za dolazak gostiju i za vrijeme velikih vrućina, hladnoća i kiša. Osim toga, kazao je ravnatelj, provode se i drugi projekti, a jedan od njih je i gradnja nove pristupne ceste parku koja će smanjiti broj vozila na području parka"

Tuneli će uz prezentacijski centar dobiti suvenirnicu i ugostiteljski objekt

Uz prezentacijski centar na 1100 četvornih metara, u tunelima će biti suvenirnica, ugostiteljski objekt i stanica HGSS-a s ambulantom, naglasio je ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović.

Dodao je da je ovogodišnja predsezona bila bolja od prošlogodišnje, ali da u srpnju, vjerojatno zbog visokih temperatura, bilježe blagi pad broja turista, što će, nadaju se, nadoknaditi u kolovozu.

U Paklenici, koju je lani posjetilo rekordnih 122.000 posjetitelja, ima oko 400 opremljenih i uređenih smjerova za penjanje. Najveći broj penjača dolazi u svibnju kada se održava tradicionalni Međunarodni susret penjača koji u prosjeku okupi od 5000 do 7000 penjača. O sigurnosti posjetitelja brine i HGSS. Po četiri pripadnika HGSS-a dežura tijekom tjedna, a preko vikenda ima ih osam.

Kada se urede podzemni tuneli HGSS-ovci dobit će dvije ambulante čime će se povećati i razina sigurnosti posjetitelja.

U posljednje tri godine u zaštićenim područjima pokrenuti su projekti vrijedni 400 milijuna kuna, a u pripremi su ulaganja vrijedna 550 milijuna koja će se sufinancirati novcem iz EU fondova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene