Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različiti mentaliteti

Zašto Hrvatska nije kao Njemačka: "Radni dan kod nas počinje novim problemom, a u Njemačkoj novim projektom"

Poduzetnik Damir Petričević (Foto: Dnevnik.hr)
Poduzetnik Damir Petričević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Poduzetnik Damir Petričević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
"U Hrvatskoj očekujemo da nam drugi netko nešto riješi, da nam drugi investira, u biti mi smo ti koji nosimo našu državu", poručuje uspješni poduzetnik koji vodi vlastitu tvrtku i u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović u Berlinu je razgovarala s poduzetnikom Damirom Petričevićem koji vodi svoju tvrtku u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Kaže kako je prije pokretanja vlastite tvrtke sedam godina radio za veliku grupaciju u Njemačkoj, potom se vratio u Hrvatsku i već 18 godina funkcionira njegov vlastiti biznis.

"Zadnje vrijeme funkcioniramo i u Njemačkoj i zapravo mogu reći da koristim iskustvo koje sam stekao u njemačkoj kompaniji", kaže.

Uspoređuje pokretanje i vođenje tvrtke u obje zemlje.

"Radni dan u Hrvatskoj počinje tako da gledamo što nam je prioritet od problema za rješiti. Radni dan u Njemačkoj kreće tako da se borimo za nove projekte i za ostvarivanje nove dobiti. Velika je razlika", ističe Petričević.

Kako promijeniti hrvatski mentalitet i može li se to uopće?

Petričević smatra da Hrvati moraju početi raditi na sebi i moraju biti svjesni svojih pogrešaka i svojih navika.

"Očekujemo da nam drugi netko nešto riješi, da nam drugi investira, u biti mi smo ti koji nosimo našu državu", poručuje uspješni poduzetnik i dodaje kako političari ipak otvaraju tržišta i pomažu u predstavljanju tvrtki.

Kaže i kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postala brend ne samo u Njemačkoj, nego i u svijetu. Na pitanje zašto Hrvatska teško privlače njemačke investitore Petričević problem opet vidi u - različitim mentalitetima.

"Mi smo mentalitet koji uvijek očekuje da netko drugi nešto riješi umjesto nas dok u Njemačkoj sve funkcionira na povjerenju. Dao bih prijedlog hrvatskom školstvu - da se uključi u projekte koje radi Njemačka pa da ih s vremenom prenesemo u lijepu našu i ispunimo naše želje", poručuje Petričević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene