Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O radu Vlade

Poduzetnici nezadovoljni: 'Ne vidimo plan, ne vidimo akciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema gospodarskog oporavka u Hrvatskoj. Svoje prognoze pada BDP-a pogoršao je i MMF. Oporavak se predviđa u idućoj godini. Vlada je optimistična. Polažu se nade u nedavno predstavljene mjere i lov na investitore. Oporba ih pak uspoređuje s letećim cirkusom Monty Pythona. Sve očitije nezadovoljni su i poslodavci koje je nakon ministra Linića i ministar Mrsić pozvao na red.

Prvi kontingent Crobuseva otišao je za Irak. Posao s autobusima koji se sklapaju u Hrvatskoj sada bi trebao otvoriti vrata ostalima. Iračani su posjetili banske dvore. 'Irak treba obnovu. Treba uložiti puno truda i tu računamo na podršku naših prijatelja na čelu s Hrvatskom', kazao je irački ministar Ahmed Naser Deli Al-Karbooli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što je na bubnju? Potraga za investitorima: Evo što Vladin trojac nudi u Londonu Slika nije dostupna Usporen pad BDP u drugom tromjesečju pao za 0,7 posto - Vlada RH: 'Ovo je pokazatelj oporavka'

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je kazao da će ti razgovori ovih dana dati vrlo konkretne rezultate 'koji će se, u konačnici, mjeriti vrijednostima ugovora. Konkretni rezultati su potrebni. U najnovijoj prognozi ekonomskih kretanja Međunarodni monetarni fond pogoršao je očekivanja za Hrvatsku u ovoj godini, a gospodarski rast od 1 i pol posto očekuje tek iduće godine.

>> Ministar Vrdoljak: HNS se ne slaže s prijedlogom ministra Linića

'Mi znamo gdje smo i što smo. Dakle, imamo jednu tešku situaciju, 5 godina recesije, a ulazimo u šestu godinu u kojoj želimo taj trend preokrenuti', kazao je Grčić.

Ministar Vrdoljak je, također, kazao da je cilj da ova godina bude stabilizacijska. 'Cilj nam je da ova godina bude prekretnica da okrenemo trendove, da budemo na nuli. Hoće li biti minus dva, plus dva, minus tri - mislim da čak nije ni presudno. Mislim da je presudno to da slijedeća godina mora biti pozitivna' , dodao je.

Vlada sprema i odlazak u lov na londonske investitore što je oporba jučer ismijala. 'Nikakva velika očekivanja mi od jednog puta u London nemamo,ali mi moramo mijenjati imidž Hrvatske kao destinacije za strane investitore. Mi moramo ljude informirati što to radimo', kazao je Grčić.

Onime što radi Vlada nezadovoljni su poduzetnici. 'Ne vidimo korake, ne vidimo plan, ne vidimo nikakve konkretne akcije koje bi nam dale nadu ili koje bi nas uvjerile da će se dogoditi ono što očekujemo, a to je gospodarski rast' , kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

A da nešto između poduzetnika i Vlade ne štima, daje naslutiti i ministar rada. Mirando Mrsić prezentirao im je zamisli oko novog zakona o radu i u stilu kolege Linića poručio da je sada na njima da pokrenu gospodarstvo.

'Želimo jačati sigurnost radnika, posebno sa ovim novim sustavom otpremnina. I tu će trebati i poslodavci podmetnuti svoja leđa, a ne samo država', kazao je Mrsić.

Novi sustav donio bi otpremnine svim radnicima koji dobiju otkaz, a novac bi se isplaćivao iz fonda koji bi punili poslodavci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene