Dražen Oreščanin, Glas poduzetnika
Dražen Oreščanin, Glas poduzetnika Foto: DNEVNIK.hr

Poduzetnici i obrtnici strahuju od novog lockdowna koji bi u potpunosti uništio gospodarstvo, a svoje nezadovoljstvo spremni su izraziti i prosvjedom.


Udruga Glas poduzetnika provela je dvije ankete među svojim članovima i simpatizerima kako bi utvrdili što poduzetnici i obrtnici misle o novim mjerama te potencijalnom lockdownu.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje u svojoj županiji Bernard Kaić - 1 Epidemiolog Kaić objasnio što se dogodilo s cjepivima protiv korone, otkriva i kad bi moglo doći ono protiv gripe: "Godinama nam lažu"

Zanimalo ih je jesu li spremni za novi prosvjed, odnosno podržavaju li ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan.

"Sve više poduzetnika i obrtnika izražava nezadovoljstvo trenutačnim mjerama koje im onemogućavaju rad i ugrožavaju radna mjesta. Svoje nezadovoljstvo u proteklim tjednima izrazili su ugostitelji, povremeni prijevoznici, sezonski poduzetnici i obrtnici, frizeri i mnogi drugi diljem Hrvatske. Vlada i nadležna ministarstva ne reagiraju na molbe i dopise, a poduzetnici i obrtnici prepušteni su sami sebi. Osim toga, mnogo poduzetnika i obrtnika, kao i radnika strahuje od novih zatvaranja te zabrane poslovanja.

Prema podacima iz naših anketa, čak 92 % poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda. Također, jedno od pitanja odnosilo se na znatno povećanje broja novozaraženih u Hrvatskoj i bi li poduzetnici i obrtnici podržali parcijalni lockdown? Više od 79 % poduzetnika i obrtnika ne podržava lockdown jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo", piše u priopćenju udruge.

"Jedno je sigurno - novi lockdown bio bi knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, UGP neće stajati sa strane", rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Poduzetnici ističu kako su dosadašnje mjere bile usmjerene na spas radnih mjesta, no poduzetnici i obrtnici imaju obveze kao što su troškovi najma, komunalne naknade, krediti i zajmovi.

"Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa", zaključuju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju