Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera tajne službe

Podrška zastupnika jačem civilnom nadzoru nad tajnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ovac Igor Dragovan i HDZ-ovac Tomislav Čuljak podržavaju inicijativu za jačim civilnim nadzorom djelovanja tajnih službi.

Potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Igor Dragovan (SDP) i član tog odbora Tomislav Čuljak (HDZ) poduprli su danas inicijativu Centra za mirovne studije da se zakonom ojača civilni nadzor nad tajnim službama i policijom te propiše da se izlist telefonskih poziva može dobiti samo na temelju sudskog naloga.

"Moje je mišljenje da treba unaprijediti nadzor, kako sigurnosno-obavještajne službe tako i Ministarstva unutarnjih poslova. Prikupljanje podataka o prometu, kolokvijalno nazvano izlisti, isto tako treba ići pod nadzor, prije svega da se trebaju dobivati na zahtjev suda, odnosno na temelju sudskog naloga", rekao je Dragovan novinarima u Hrvatskome saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon presice u zemuniku Reakcije iz oporbe na Krstičevićevu ostavku: "To je visoko moralan čin"; "Prvi put je napravio pravi potez" Slika nije dostupna Afera s tajnim službama Je li Karamarko imao pristup izvješću o izlistima razgovora prije svih ostalih?

>> Centar za mirovne studije i Đuro Lubura traže uvođenje građanskog nadzora u sigurnosnom sustavu

Podsjetio je da je SDP u oporbi predlagao zakone u tom pravcu, ali da ih je tadašnja većina odbila te ustvrdio da su 2006. tada vladajući razmatrali mogućnost potpunog ukidanja civilnog nadzora nad tajnim službama. "Nema nikakvih razloga da vrlo ozbiljno ne otvorimo priču i ne idemo u tu vrstu promjena, dodatnog nadzora, da bi se mogućnost za zlouporabu smanjila na najmanju moguću mjeru", rekao je Dragovan.

Na pitanje hoće li javnost ikada saznati što piše u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Dragovan je odgovorio potvrdno. "Naravno, Odbor za nacionalnu sigurnost će donijeti svoje zaključke i predočit će ih javnosti. Pa nećemo ih staviti u ladicu", rekao je Dragovan. Naglasio je da je SDP-u u interesu da se održi sjednica Odbora, jer je, ističe, to jedino tijelo koje u ovom trenutku može napraviti uvid u sve dokumente i obaviti razgovore sa svim osobama za koje procjeni da bi trebao.

Čuljak je, pak, kazao kako bi valjalo ozbiljno razmotriti inicijativu Centra za mirovne studije te "vidjeti prednosti i mane i u kojoj bi mjeri to opterećivalo sustav i policijski rad". "Po svemu sudeći, trebalo bi razmotriti tu mogućnost i radi naše javnosti, jer ako bismo imali jači građanski nadzor, povjerenje u cijeli sustav nacionalne sigurnosti bilo bi puno veće", rekao je Čuljak.

Podsjetio je da već postoji Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, te da bi trebalo razmotriti mogućnost da se zakonom osigura neka vrsta nadzora i nad radom policije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene