Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afera s tajnim službama postaje sve čudnija. Dok u Sabor stižu izvješća potrebna da bi o svemu mogao raspravljati Odbor za unutarnju poltiku i nacionalnu sigurnost, digla se prava bura oko sumnje da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sporni dokument koji govori o nadzoru određenih ljudi vidio prije svih, što je protuzakonito.


U Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stižu prva tajna izvješća. 'Na zahtjev predsjednika odbora upućen u ponedjeljak jučer stiglo je jedno izvješće, a danas drugo', rekao je SDP-ovac Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora. 'Čim dođu sva izvješća sazvat ćemo sjednicu Odbora za unutarnju politiku', dodao je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ).

>> Tko kontrolira policiju kada izlistava telefonske kontakte?

Vezani članci Slika nije dostupna Tuđman: U našim materijalima ne spominje se nezakonito zapošljavanje u SOA-i Slika nije dostupna Dragovan: Radna skupina za SOA-u sazvana je u skladu s procedurom

Čeka se policijsko izvješće. Cijelo vrijeme Miroslav Tuđman nalazi se u Mostaru, pristigle dokumente nije vidio, no neki članovi odbora jesu. 'Ja sam jučer vidio izvješće koje je došlo u odbor', rekao je Dragovan odbijajući komentirati njegov sadržaj.

Članovi odbora tajno izvješće mogu pročitati u prostorijama odbora uz potpis i obvezu čuvanja tajne. Službeno je to jutros napravio i Tomislav Karamarko. Temeljem njegovih dosadašnjih izjava vladajući ga i dalje optužuju da je nezakonito vidio izvješće prije svih. 'Da će mu to biti posljednje izvješće koje će vidjeti prije svih ostalih on ovim promjenama na čelu obavještajnog aparata gubi i oči i uši unutar službe, a Miro Tuđman se ponaša kao da mu je Karamarko predsjednik Sabora, a ne gospodin Leko', rekao je IDS-ovac i član Odbora Damir Kajin.

Od izbijanja afere vladajući prstom upiru na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i uvjereni su da je imao pristup dokumentima prije svih. On svojim izjavama to indirektno potvrđuje. Na jučerašnje novinarsko pitanje o tome rekao je: 'Mogu oni sada govoriti što hoće. Ja sam član Odbora za nacionalnu sigurnost, imam uvid u neke dokumente. Vi morate znati da osim što su dokumenti i izvješće i nadzor išli predsjedniku i jednom i drugom, da su stigli i u Odbor za nacionalnu sigurnost'.

Danas Karamarko ne želi govoriti pa ni o tome da su ga svi demantirali, pa i stranački kolega prvi čovjek odbora Miroslav Tuđman. 'Izvješće koje je dobio odbor nije mogao dobiti, jer ja sam u ime odbora zahtjev postavio tek u ponedjeljak, jer se afera pojavila u nedjelju', rekao je Tuđman. 'Izvješća Ureda Vijeća dobivaju predsjednik i premijer a odbor dobiva na zahtjev. Ako je istina da kaže da je izvješće vidio prije utorka onda mu je to dao netko mimo procedure', rekao je Dragovan.

Pokaže li se da je Tomislav Karamarko nezakonito imao uvid u tajne dokumente, iz ove afere izrodit će se još jedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook