Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak velike manifestacije

Podizanjem zastave na Orlandov stup otvorene su Dubrovačke ljetne igre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz zvuke Himne slobodi u Dubrovniku su danas otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre.

Svečanom ceremonijalu ispred crkve Sv. Vlaha nazočili su brojni gosti i uzvanici iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Šezdeset i treće Dubrovačke ljetne igre po tradiciji otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je tom prigodom kazao kako su dubrovačku povijesti obilježile i plime i oseke, obilja i siromaštva, sloga i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci.

"Naš festival, Dubrovačke ljetne igre star je kao i ideja ujedinjene Europe, nešto preko 60 godina, a nastali su kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi. Tražili su nestalu ideju zajedništva, međusobne komunikacije, mira i umjetničke izvrsnosti - i našli su ga u Dubrovniku", rekao je Vlahušić.

Istaknuo je kako i večeras u osvit sjedinjenja Hrvatske i Europe trebamo naći odgovore na gospodarska, socijalna, znanstvena i umjetnička pitanja. "U kriznim trenucima kada se na najnižoj razini ljudskog ponašanja naglašava antogonizam između imati i nemati, i kada ljudski porivi izbijaju u prvi plan, spas su uvijek donijeli hrabri i kreativni ljudi", kazao je.

"Dragi glumci, veselimo se vama, jer unosite bezbrižnost i radost, progovarate glasom umjetnosti i slobodom mašte, vjerujući da se današnji Grdan može pobijediti jedino umjetničkim i znanstvenim dometima, snagom duha i svih oblika poduzetnosti i kreativnosti", rekao je Vlahušić otvarajući Igre.

Scenarist i režiser ovogodišnjeg svečanog otvaranja bio je Joško Juvančić, a uz brojne glumce u programu su sudjelovali Folklorni ansambl Linđo, Dubrovački trombunjeri, Dubrovačka djeca, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Zbor HNK iz Splita, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas, kojima je ravnao maestro Ivan Repušić.

Tijekom trajanja 63. Dubrovačkih ljetnih igara do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih prostora, nastupit će više od 2000 umjetnika iz 23 zemlje, koji će izvesti više od 70 dramskim, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Svečano otvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara - 29 Kultura, umjetnost, turizam FOTO Počeo spektakl u gradu pod Srđem, ministrica kulture o budućnosti Dubrovačkih ljetnih igara: ''Festival se stalno prilagođava, produkcija nije ugrožena'' Slika nije dostupna više od 2000 studenata Nakon prosvjeda, ponovno otvorena menza na Fakultetu strojarstva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene