Zbog napada na novinarku u splitskoj crkvi na Sirobuji podignuta je optužnica protiv dvojice muškaraca.

Galerija


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog napada na novinarku Dalmatinskog portala. Ona je, podsjetimo, na Uskrs pokušala snimiti misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u vrijeme zabrane održavanja misa zbog epidemije koronavirusa.

Vezani članci Policija, ilustracija Sudarila se dva automobila kod Trilja, dvije osobe hitno prevezene u splitsku bolnicu Mosor su pogodili veliki požari 2017. Nova splitska gradska četvrt gradit će se na padinama Mosora

Dvojicu muškaraca u dobi od 53 i 21 godine tereti se za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, a 21-godišnjaku se, osim toga, na teret stavlja i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Živana Šušak Živković Napadnuta novinarka: "Osjećala sam se jadno. U tom trenutku u crkvi je bilo više desetaka ljudi"

Don Josip Delaš Kontroverzni svećenik iz Splita o napadu na novinarku: "Sigurno je ona sama kriva... Uključila se u te napade! Strašno je bilo, puno jugomilicajaca!"

Sud dvojac optužuje da su napali novinarku kad je mobitelom snimala misu u mjesnoj crkvi, koja se održavala unatoč zabrani javnih okupljanja, i o tome izvještavala javnost izravnim emitiranjem te snimke na portalu.

Mlađi ju je optuženik i ''snažno udario po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel, koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao'', stoji u priopćenju Suda. Kada je novinarka pokušala ponovno ući u crkvu kako bi uzela svoj mobitel, 53-godišnjak joj nije dopustio ulazak u crkvu te je povukao krilo crkvenih vrata i prikliještio joj desnu ruku između vrata i okvira, pri čemu je novinarka ozlijeđena.

Zabrana prilaska novinarki

Drugookrivljenika (21) tereti se da je potom bacio navedeni mobitel na plato ispred crkve te nakon toga mobitel više nije bio u funkciji, pa je novinarka oštećena za najmanje 3000 kuna, a onemogućeno joj je i daljnje medijsko izvještavanje.

Optužnica predlaže da 21-godišnjak isplati iznos od 3000 kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude, a predloženo je i da sud okrivljenicima produlji mjere opreza kojima im je ranije zabranjeno približavanje novinarki.