Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za zloporabu položaja

Podignuta optužnica protiv šestorice čelnika bivše Credo banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1955., 1954., 1953., 1951., 1979. i 1978.), čelnika bivše Credo banke, koje se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti za gotovo 300 milijuna kuna oštetili banku, koja je završila u stečaju.

Odvjetništvo u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ne navodi identitet optuženika ni o kojoj je banci riječ, ali mediji navode kako je riječ o bivšem predsjedniku i članu Uprave Credo banke Šimi Luketinu i Mati Mišiću, vlasnicima Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, te njihovim sinovima članovima Kreditnog odbora Marku Vukoviću i Viboru Baraču.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Okrivljenicima se stavlja na teret da su, kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, od 2004. do 2011. godine na području Splitsko-dalmatinske županije kao odgovorne osobe u sklopu svojih ovlasti i protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama i drugim odlukama banke odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite s nakanom da znatno okoriste fizičke i s njima povezane pravne osobe (grupacije). To su činili bez procjene kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, a te kredite su naknadno kontinuirano prolongirali i reprogramirali svjesni da time banku izlažu znatnom riziku i šteti velikih razmjera.

Postupajući tako, tereti ih se da su pribavili imovinsku korist jednoj od povezanih grupacija od najmanje 122.862.000 kuna, a drugoj grupaciji najmanje 175.192.000 kuna, na štetu likvidnosti, rezultata poslovanja, stopi adekvatnosti kapitala, štediša i drugih deponenata banke te drugih dioničara banke, a ujedno ugrozili i daljnje poslovanje banke, stoji u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide i dokazne radnje u vezi s daljnjim nezakonitim radnjama odgovornih osoba banke te drugih osoba vezano uz nezakonito odobravanje kreditnih plasmana, kaže se u priopćenju DORH-a.

Šestorica čelnika Credo banke osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju bila su uhićena u prosincu 2011. Nakon nekoliko dana pušteni su iz pritvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene