Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1955., 1954., 1953., 1951., 1979. i 1978.), čelnika bivše Credo banke, koje se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti za gotovo 300 milijuna kuna oštetili banku, koja je završila u stečaju.


Odvjetništvo u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ne navodi identitet optuženika ni o kojoj je banci riječ, ali mediji navode kako je riječ o bivšem predsjedniku i članu Uprave Credo banke Šimi Luketinu i Mati Mišiću, vlasnicima Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, te njihovim sinovima članovima Kreditnog odbora Marku Vukoviću i Viboru Baraču.

Vezani članci Građani se pred Klaićevom opraštaju od preminule djevojčice - 4 Podignuta optužnica protiv roditelja dvoipolgodišnje djevojčice čija nas je smrt šokirala: Terete majku da ju je gurnula Granični prijelaz, ilustracija Umjesto da prijavi osuđenika koji ilegalno prelazio granicu, hrvatski policajac ga vozio službenim autom

Okrivljenicima se stavlja na teret da su, kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, od 2004. do 2011. godine na području Splitsko-dalmatinske županije kao odgovorne osobe u sklopu svojih ovlasti i protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama i drugim odlukama banke odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite s nakanom da znatno okoriste fizičke i s njima povezane pravne osobe (grupacije). To su činili bez procjene kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, a te kredite su naknadno kontinuirano prolongirali i reprogramirali svjesni da time banku izlažu znatnom riziku i šteti velikih razmjera.

Postupajući tako, tereti ih se da su pribavili imovinsku korist jednoj od povezanih grupacija od najmanje 122.862.000 kuna, a drugoj grupaciji najmanje 175.192.000 kuna, na štetu likvidnosti, rezultata poslovanja, stopi adekvatnosti kapitala, štediša i drugih deponenata banke te drugih dioničara banke, a ujedno ugrozili i daljnje poslovanje banke, stoji u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide i dokazne radnje u vezi s daljnjim nezakonitim radnjama odgovornih osoba banke te drugih osoba vezano uz nezakonito odobravanje kreditnih plasmana, kaže se u priopćenju DORH-a.

Šestorica čelnika Credo banke osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju bila su uhićena u prosincu 2011. Nakon nekoliko dana pušteni su iz pritvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook