Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Dinamova računa

Podignuta i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, tužiteljstvo traži da vrati dva milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Zdravka Mamića zaredio je još jednu, sveukupno treću optužnicu kojom ga se trereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom ga se tereti da je od 2002. do 2007. godine u Zagrebu i Klagenfurtu kao član izvršnog odbora i dopredsjednik Dinama sredstvima kluba raspolagao u vlastitu korist

Pročitajte i ovo Tomislav Svetina Afera Dinamo 2 Svjedočili Svetina i Marčinko: "Financijske odluke donosio je isključivo Zdravko Mamić" Ilustracija Podignuta optužnica Užas u Bjelovaru: 55-godišnja žena ostavila majku u teškim uvjetima i iskorištavala ju

Sumnja se da je klub oštetio za iznos od 2,2 milijuna eura. Tužiteljstvo traži da mu se taj novac oduzme te da se postupak spoji s postupkom koji se protiv Mamića te još nekoliko osoba već vodi pred sudom u Osijeku.

Podsjetimo, Zdravko Mamić lani je nepravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora, a on je spas od hrvatskog pravosuđa potražio u Međugorju. 

Cijelo priopćenje prenosimo u nastavku: 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavku 2. Kaznenog zakona/11. (21. 2. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija), i to od 25. rujna 2002. do 5. studenog 2002. kao član izvršnog odbora jednog kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član uprave tog kluba, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji; iako je bio sukladno statutu kluba dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba; u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Okrivljenika se tereti da je nalagao prijenos iznosa od 97.492,91 eura (u protuvrijednosti od 730.659,00 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2.183.833,71 eura (u protuvrijednosti od 16.001.402,00 kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2.281.326,62 eura (u protuvrijednosti od 16.732.061,00 kuna).

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 16.732.061,00 kuna.

U optužnici je predloženo i da se postupak po ovoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv istog okrivljenika vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona/11 u svezi članka 329. stavak 1. točka 4. KZ-a i dr., a povodom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene