Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baza podataka javnih nabava otvorila je mnoga pitanja i izazvala velik interes građana.


Golem broj podataka o tisućama javnih nabava zinteresirao je mnoge građane. Riječ je o podacima od 01. srpnja 2009. do početka studenog 2011., a zanimljivih je mnogo. 'I do sada smo znali da je javna nabava jedan od primarnih generatora korupcije u državi i ovaj alat bi trebao pomoći da shvatimo što se tu sve događalo', rekao je Marko Rakar iz Udruge Vjetrenjača.

Vezani članci Zaustavljena javna nabava Tomašević o stopiranju javne nabave: "Odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, a ne na Zagrebački holding, ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb…" Vili Beroš, ministar zdravstva - 2 Ministarstvo zdravstva: "Ministar ne potpisuje ugovore za javnu nabavu koju provode bolnice"

>> Hrvatski 'WikiLeaks' razotkriva korupcijsku hobotnicu

Zanimljivo je da su tvrtke koje su vladajućoj stranci donirale 495 tisuća kuna dobile poslove od države vrijedne gotovo 405 milijuna kuna. 'Budući da imamo cijeli niz nekakavih kriterija po kojima se mogu tražiti anomalije u sustavu vjerujem da nabava.vjetrenjača.org može poslužiti za identificiranje nekih točaka koje bi trebalo istražiti', rekao je Rakar. Samo mali dio velikog državnog financijskog kolača, 68 milijuna kuna, otišlo je tvrtki Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca.

To je ujedno i gotovo sav prihod koji tvrtka ima. Direktor kaže - bavimo se vodoprivredom, to je normalno.

'Ne osjećamo se privilegiranima jer je riječ o javnim nadmetanjima na koje se svi mogu javiti. Mislim da bi bilo čudnije da je tvrtka dobila neke poslove direktno, a ne putem javnih nadmetanja', rekao je Vladimir Živković, direktor tvrtke Karašica-Vučica. Radili su s Hrvatskim vodama, šumama, cestama, HEP-om, a svaki posao, tvrdi, dobiven je putem javnog natječaja, rodbinskih veza, kaže, tu nije bilo.

'Nikako, što se tiče rodbinskih veza i toga, ništa', rekao je Živković. Je li toga i drugih nepravilnosti bilo u nekim od čak 58 tisuća objavljenih ugovora, posljednju će riječ imati Državno odvjetništvo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju