Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup o ratnoj bolnici

'Pod kišom granata, bez sunčeve svjetlosti, duboko u podrumu bilo je izrazito teško raditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveno-stručni simpozij ‘Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro’, koji je počeo danas popodne u Pastoralnom centru ‘Sv. Bono’, okupio je sedamdesetak sudionika iz Hrvatske i BiH, koji će govoriti o zdravstvu u ratnim i drugim kriznim okolnostima.

Pozdravivši sudionike skupa, ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće županijske bolnice Vesna Bosanac prisjetila se stradanja vukovarske bolnice 1991. rekavši kako se, unatoč strašnim iskustvima, mora neprestano govoriti o herojskim danima obrane Vukovara i tadašnjim uvjetima rada u bolnici.

Po riječima ratnog kirurga u vukovarskoj ratnoj bolnici Želja Jelinčića, vrlo je teško iz sadašnje perspektive spoznati što se sve događalo u vukovarskoj bolnici 1991.

‘Pod kišom granata, bez sunčeve svjetlosti, duboko u podrumu, bez tekuće vode, sa strujom iz agregata, bez dostatno lijekova i medicinskog materijala bilo je izrazito teško raditi, ali mislim da smo dobro obavili posao’, kazao je, izrazivši žaljenje što medicinska dokumentacija vukovarske bolnice iz 1991. još nije vraćena iz Srbije.

Po podatcima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom srpske agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.

Skup se održava u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se ove godne obilježava pod geslom ‘Hrabri ljudi’. Organizatori su Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. i Opća županijska bolnica u Vukovaru. (Hina)

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene