Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplate od 800 kuna

Stiže slamka spasa za starije građane bez primanja: "To će mi dobro doći jer trebam lijek..."

Petra Buljan i Kata Šeremet - 2
Petra Buljan i Kata Šeremet - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petra Buljan i Kata Šeremet - 1 Petra Buljan i Kata Šeremet - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan i Kata Šeremet - 2 Petra Buljan i Kata Šeremet - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvjeti za nacionalnu naknadu za starije Galerija 1/3 >>
Za starije osobe bez primanja stiže slamka spasa. Počinju prijave za nacionalnu naknadu za starije osobe, prve isplate počinju u veljači, a 800 kuna koliko će iznositi, mnogima će značiti kruh na stolu.

Kata Šeremet ima 90 godina i živi od 420 kuna na mjesec.

"Znate kako ljudi vele: 'Ako imaš jedno jaje, ako si gladan, speci ga i to ti je dosta'", rekla je.

Nema mirovinu, živi sama, a zbog komada zemlje koji posjeduje nema ni socijalnu pomoć. No, uskoro će primati nacionalnu naknadu.

"To će meni dobro doći jer trebam lijek, onda taj televizor platim kaj sam kupila i dođu ta kola, pokretna trgovina, pa si kupim što trebam", rekla je Šeremet.

Prijave za nacionalnu naknadu kreću od utorka. Da biste ju mogli dobiti morate biti stariji od 65 godina, ne smijete primati mirovinu ili socijalnu pomoć, imati pravo na smještaj u sustavu socijalne skrbi, ni sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju. Primanja po članu kućanstva smiju biti maksimalno 800 kuna. Ako to ispunjavate, popunjenu tiskanicu pošaljite poštom, elektroničkim putem ili odnesite u poslovnicu Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Petra Buljan i Kata Šeremet - 2 Uvjeti za nacionalnu naknadu za starije (Foto: DNEVNIK.hr)

"Doslovce se radi o minimalnom setu osobnih podataka samog podnositelja zahtjeva i članova njihovog kućanstava, ukoliko ih imaju. Potrebno je još dodatno priložiti potvrdu o otvorenom računu u poslovnoj banci na kojoj korisnik želi da mu se isplaćuje naknada", objasnio je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pročitajte i ovo Pad iznosa plaća - 2 nije dobro Objavljena je lista zemalja s najvećim padom plaća u Europskoj uniji. Pogađate kako stoji Hrvatska?

Pročitajte i ovo Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 2 Što nas još čeka do kraja godine Hoćemo li nakon Uskrsa i Božić dočekati uz propusnice i ograničenje putovanja? Ovo su uvjeti pod kojima se trenutno može ući u Hrvatsku

Sve ostale podatke Zavod će povući iz sustava, a ova naknada bila je prijedlog je Sindikata umirovljenika.

"800 kuna meni, vama, većini gradskih stanovnika nije dovoljno, ali oni koji imaju malu kućicu, malo nešto obrađuju vrt oko kuće, 800 kuna katkad je pitanje hoće li će imati električnu energiju", rekla je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Mjera će najviše pomoći ženama iz ruralnih krajeva, poput Kate Šeremet, a očekuje se da će se za naknadu prijaviti oko 20.000 osoba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene