Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolektivni i smjenski rad

'Ostojić treba dati ostavku, u zdravstvu se vrše pokusi na pacijentima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pregovorima s ministrom koji se nastavljaju u roku 15 dana bile su sindikalne čelnice Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak. Iako pozvan, Ivica Babić nije došao. Održao je konferenciju za medije.

U Ministarstvu zdravlja počeli su pregovori sa sindikatima o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama. Poziv na pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) dobila su sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Oko 10 sati sastanak je završio, a pregovori se nastavljaju u roku od 15 dana.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Slika nije dostupna 27. dan štrajka I dalje bez dogovora o novom Kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Hrvatski liječniku zbor, Hrvatska liječnička komora, Medicinski fakulteti Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, te Akademija medicinskih znanosti Hrvatske poslali su prijedlog poboljšanja načina organizacije rada i pružanja zdravstvene zaštite u bolničkim ustanovama.

U dopisu je vrh medicinske struke zatražio da se pitanje dežurstava vrati na prijašnji način funkcioniranja i da ih se plaća po paušlau. Ministar je spreman pristati na to. Gdje smjesnki rad funkcionira on funkcionira, gdje ne funkcionira vratit će se na dežurstvo, rekao je. A ne funkcionira u četvrtini dop olovini ustanova. Avberšek i Prašnjak se slažu s ovim.

Babić: Štrajk je u mirovanju do 18. travnja, a onda ćemo vidjeti

Ivica Babić je na konferenciji za medije poručio kako nisu došli na pregovore jer je uvjet bio da potpišu Kolektivni ugovor što ne žele. 'Ovo je sve eksperiment sustava zdravstva, liječnici liječničkog sindikata izloženi su progonu i mobingu, primjer je Goluža koji je dobio opomenu pred otkaz. Sve ovo što se događa zaoštrava konflikt, mi smo na korak do građanskog neposluha, neka nas ne guraju u to', rekao je Babić i poručio da je ponuđeno rješenje oko smjenskog rada nezakonito jer oblik rada koji se predlaže kao rješenje više ne postoji. 'Jedino rješenje je vraćanje Kolektivnog ugovora koji je proglašen ništetnim', smatra.

Babić je rekao i da je štrajk do 18. travnja u mirovanju, a do tada će odlučiti što dalje. Odluka ovisi o tome hoće li se nešto potpisati bez njih.

Liječnica Renata Čulinović iz Čakovca iskoristila je vlastiti primjer kako bi opisala stanje u zdvastvu. Ona ima 25 godina radnog staža, a kada izračuna koliko joj je, odnosno nije plaćeno ispada, tvrdi, da joj sedam godina rada nije plaćeno.

Ginekolog iz Siska Miroslav Dubovečak s njom se složio oko tvrdnje da je Rajko Ostojić već davno trebao dati ostavku jer sve što se događa u zdravstvu su pokusi na pacijentima.

Babić pozvan, ali nije došao

U zgradu ministarstva stigle su sindikalne čelnice Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak koje su prije početka sastanka izjavile kako danas ne očekuju nikakav potpis niti konačan dogovor, dok je resorni ministar izrazio nadu da će se pregovarati u dobroj volji.

Prašnjak je proučila da je na pregovore trebao doći i Ivica Babić kojem je ministar uputio poziv iako nije potpisao kolektivni uguvor. Na Babićeve navode da će potpisivanje bilo čega biti nezakonito osvrnula se Avberšek rekavši da to nije istina i dodala kako se sigurno neće dići od stola dok sve ne bude 'čisto', kako se slučajno ne bi dogodilo da nešto bude protuzakonito.

Hrvatski liječniku zbor, Hrvatska liječnička komora, Medicinski fakulteti Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, te Akademija medicinskih znanosti Hrvatske poslali su prijedlog poboljšanja načina organizacije rada i pružanja zdravstvene zaštite u bolničkim ustanovama.

Hrvatski liječniki sindikat: To su protuzakonita rješenja

Sindikati očekuju pregovore o povratku 24-satnih dežurstava na bolničkim odjelima, na kojima se smjenski rad, zbog manjka liječnika, pokazao neodrživim. Dežurstva su, naime, dokinuta novim KU-om koji je potpisan početkom prosinca prošle godine.

Spomenka Avberšek privatnicima: Maknite šape sa zdravstva

Sindikati očekuju da će se pregovarati o povratku na staro rješenje paušalnog plaćanja dežurstava, kako je to bilo definirano kolektivnim ugovorom koji je vrijedio do prosinca. Iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji nije htio potpisati kolektivni ugovor, poručili su da se neće odazvati jer će se pregovarati o "protuzakonitim rješenjima".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene