Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici Zelene liste i Nezavisnih hrvatskih seljaka Nenad Matić i Mato Mlinarić ističu da je alarmantno visok uvoz hrane i prehrambenih proizvoda. Pozivaju ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da zaštiti domaću proizvodnju hrane i osmisli strategiju domaće poljoprivrede.


"Uvoz raste dok se ministri na račun OPG-a časte" zato što je u tijeku akcija "Doručak s hrvatskih farmi" u kojoj se, rekao je Matić, resorni ministar s članovima Vlade časti, a nema konkretnih mjera za pomoć OPG-ovima u prodaji njihovih poljoprivrednih proizvoda i sprečavanja uvoza. A bilo je velikih riječi, kazao je, da će se smanjiti uvoz poljoprivrednih proizvoda i kontrolirati njihova kvaliteta.

Vezani članci Online tržnica OPG-ovi s tržnica preselili na Internet: „Cijena je ostala ista, sve je onako kako i svake godine“ Slika nije dostupna UVOZIMO SVE ŠTO MOŽEMO I SAMI PROIZVODITI Nevjerojatna činjenica zbog koje se pitamo - dokle tako?

Konkretne mjere, koje traže, bile bi jasno označavanje u deklaracijama što je domaća a što uvozna hrana, te jednake sanitarne kontrole za domaću i uvoznu robu.

Zdravstvene i sanitarne kontrole su prema našim proizvođačima stroge dok za uvoznu robu sumnjive kvalitete nema nikakvih sankcija, rekao je, predlažući uvođenje "crnih lista".

Veliki porast uvoza

Matić je naveo da je prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatske gospodarske komore uvoz u prva tri mjeseca ove godine za 20 milijuna eura veći u odnosu na isto razdoblje lani. On očekuje da će u ovoj godini uvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda iznositi više od 20 milijardi kuna.

Rekao je da su po raznim sektorima alarmantni podaci te iznio podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvoz živih životinja za 28 posto veći nego u istom razdoblju lani. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda taj iznos je veći za 8 milijuna kuna ili oko 20 posto, a naši mljekari imaju problem s mlijekom i prodaju ga za 1,80 kuna po litri i imaju problem plasirati ga, upozorio je.

Očito uvozni lobiji rade svoje, a uvoz tjera seljake da daju u bescjenje svoje mlijeko, ocijenio je Matić.

Velika je neravnoteža i kod žitarica, gdje je zabilježen čak 61 posto veći uvoz u prva tri mjeseca 2017. u odnosu na isto razdoblje lani, naveo je.

Napomenuo je da su ti podaci obrađeni prije početka krize u Agrokoru. Rekao je da je Agrokor jedan od najvećih uvoznika hrane te zatražio od Vladinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka da predstavio podatke o uvozu hrane za koncern Agrokor.

Mlinarić je pozvao je na cjelovitost Agrokora koji, istaknuo je, hrvatskim poljoprivrednicima mnogo znači za plasman njihovih proizvoda.

Počinje žetva

Mato Mlinarić naglasio je da uskoro počinje žetva pšenice na oko 96 tisuća hektara i očekuje se prinos oko 63 tisuće tona pšenice, ali ta se pšenica, rekao je, nema gdje skladištiti, jer zakon o skladištenju nije zaživio.

Po njegovu mišljenju, cijena pšenice neće biti biti korektna, "tu će biti pljačka". Cijena neće biti korektna, jer mi oko 50 posto mlinarsko-pekarskih proizvoda uvozimo iz Europske unije, kazao je.

Podsjetio je da je još 1999. godine bio veliki prosvjed seljaka pod geslom "Ili kuna ili buna", kada se tražila kuna za kilogram pšenice, a tada je, naglasio je, ulaganje po hektaru bilo tri puta manje. Tada je 100 kilograma umjetnog gnojiva stajalo oko 70 kuna, a danas preko 200 kuna, pri čemu je pšenica danas 15 posto jeftinija nego što je bila 1999. godine, rekao je Mlinarić.

Naša poljoprivreda na ovaj način ne može funkcionirati, poručio je.

Pozvao je ministra Tomislava Tolušića da organizira Okrugli stol i okupi akademsku zajednicu, stručnjake i proizvođače hrane kako bi se napravila strategija i kako bi se kroz poljoprivredu branili hrvatski nacionalni interesi. (Hina)