Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri dana nakon presude u slučaju 'veliki maestro' na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak, 18. svibnja, počinje još jedan veliki antikorupcijski sudski postupak, a riječ je o slučaju 'Gruntovec' u kojem se 28 optuženika tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.


Na optuženičku klupu pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Ivana Turudića, suca koji je osudio Hrvoja Petrača i ostale sudionike otmice sina Vladimira Zagorca, naći će se četvero referenata i dvoje službenika Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda i jedan službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika te 15 građana.

Vezani članci Provjereno: Zdravko Mamić optužuje suce - 2 Pogledajte što je Zdravko Mamić ekipi Provjerenog još prije dvije godine govorio o druženju s osječkim sucima Lokacija snimanja Gruntovčana (Foto: Ivan Balija, epodravski) Neki poznati objekti iz "Gruntovčana" još uvijek postoje, no Dudekova kuća nije izdržala borbu s vremenom

Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. tražili i dobivali mito za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu. Optuženi su i da su, suprotno pravilima rada, krivotvorili rješenja, izdavali zemljišno knjižne izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa te ih preslikavali.

Za te nezakonitosti, kako se navodi u optužnici, optuženi su dobivali mito od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

Članovi skupine, u medijima nazvane 'gruntovčani' uhićeni su krajem prosinca 2007., a nakon devetomjesečne sudske istrage u kojoj je ispitano 80-tak svjedoka, u siječnju ove godine podignuta je optužnica.