Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTUPAK VELIKIH BROJKI

SANADER RAZUMIO OPTUŽNICU 'Ne osjećam se krivim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitanjem optužnice je pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda počelo ponovljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko markentiške agencije Fimi media.

10:32 'Ponavljamo, HDZ nije kriv. Tijek novca ne ide prema HDZ-u i ovu optužnicu smatramo neosnovanom. Pravna neosnovanost - poslovni odnos Fimi medije i HDZ-a ne može biti zlouporaba položaja i ovlasti, za nezakonitu dobit moraju biti ostvareni neki uvjeti. Štete u tim trgovačkim društvima nema. Ukupan označen prihod od Fimi medije vidno je manji od stvarnog nezakonitog prihoda a onda je i dobit manja za Nevenku Jurak od onog što kaže optužnica. Dalje je manja i za ostale optužene. Nadalje, dio optužnice o famoznom sastanku u Vladi - sporno je ako 11 sudionika nema saznanja o sastanku, a 4 imaju. Ono što je najbitnije, nedostaje poveznica sa strankom. Taj skup se stranke ne tiče, na taj skup Ivo Sanader je upao kao predsjednik Vlade a ne stranke', kazao je odvjetnik HDZ-a Davorin Budin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA FIMI MEDIA Ni iz trećeg puta nije iznosio obranu: Suđenje Sanaderu prebačeno za rujan Slika nije dostupna Fimi Media Bianca Matković o Thompsonu i HDZ-u: "Nije bio angažiran niti je bilo priče da bi bio ili ne bi bio angažiran"

10:22 'Kad je prije nekoliko godina počela medijska hajka na najveću stranku ja sam tražio da se poštuje presumpcija nevinosti jer je politička stranka bila medijski osuđena i prije početka suđenja. Što je utjecalo na izbore. Mediji su presudu napisali puno ranije. Danas, kad imamo iza sebe čitav niz poništenih presuda Sanaderu i u našem slučaju.. Pravosuđe na sebe preuzima odgovornost. Zbog medijske i kasnije pravosudne hajke HDZ je osuđen. Uslijedila je politička konotacija. Onda se, zahvaljujući savjesti sudaca Vrhovnog suda, prihvatilo da je došlo do povreda pravičnog suđenja i tako je presuda kojom je HDZ osuđen ukinuta. Sad smo u ponovnom pokušaju. Za vrijeme prvog suđenja upozoravao sam, zbog kršenja pravnih normi, da Mladena Barišića ne smijemo ispitati. Dovelo je do toga da je donesena osuđujuća presuda. Dokazat ćemo nevinost HDZ-a', kazao je glavni odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak.

'Vi ste kolega malo izašli iz okvira', kazala mu je sutkinja Irena Kvaternik.

10:16 'Na temelju dokaza koji će biti izvedeni pokazat će se da nije svjesno pripadao grupi koja ima za cilj počinjenje kaznenih djela niti da je s namjerom sudjelovao i pomagao u izvršenju kaznenog djela', kazao je Rajko Mlinarić, odvjetnik drugooptuženog Mladena Barišića.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je kazala kako će nastaviti s obranom nakon što budu izvedeni dokazi optužbe.

10:14 - 'Optužnica je konstrukcija i to ću i dokazati', rekao je Sanader.

Drugi okrivljeni također su sudu rekli kako se ne osjećaju krivim, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov "crni fond".

USKOK pak kaže - dokazat ćemo da je Sanader smislio, organizirao, rukovodio kriminalnim društvom, da je kriminalne radnje poduzimao dijelom kao predsjednik Vlade, dijelom kao predsjednik optuženog HDZ-a.

Zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak rekla je čitajući optužnicu da je kriminalnu grupu od 2003. do 2009. organizirao Sanader koji je raznim zlouporabama uz pomoć optuženika sebi i ostalima osigurao imovinsku korist.

10:00 - Sanader je rekao da je razumio optužnicu. 'Ne osjećam se krivim', izjavio je. Svi drugi okrivljenici su rekli isto.

9:30 - Ponovljeno suđenje za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj, slučaj Fimi medija, započelo je pred izmijenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje će u novom procesu ispitati 220 svjedoka.

'Nismo krivi'

Na pripremnom ročištu za novo suđenje, svi su optuženici kazali da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov 'crni fond'.

Njegov branitelj Rajko Mlinarić objasnio je novinarima da je to zakonsko pravo Barišića i njegova dodatna analiza svih dokaza s kojima želi izaći pred sud kako bi dokazao da je sve što je poduzimao radio s punom sviješću da radi zakoniti posao.

'Novim stavom o optužbi Barišić je sad pokazao da njegovo sudjelovanje u tim postupcima ne doživljava kao kriminalnu aktivnost niti bi pristao na kriminalnu aktivnosti da je tada znao da je riječ o kriminalnim aktivnostima', kazao je Mlinarić.

Dodao je da će Barišić na ponovljenom suđenju odgovarati na pitanja svih sudionika, ali i da ostaje kod svih svojih ranijih izjava, koje će dopuniti činjeničnim tvrdnjama.

Upitan kako je moguće ostati kod iskaza u situaciji kad netko nakon priznanja krivnje kaže da nije kriv, Mlinarić je rekao da je Barišić 'suočen s činjenicama u ono vrijeme' imao uvjerenje da je možda najbolje prepustiti se dokazima koji su tamo bili prezentirani.

'Možda je bio više u impresiji o značaju tih dokaza negi što oni realno vrijede. Vrijeme je ipak pokazalo svoje i u njemu je sasvim sazrila odluka da se ne smatra krivim', zaključio je Mlinarić, koji će Barišića braniti do prisege s obzirom da je nedavno izabran za suca Ustavnog suda.

Ispitivanje oko 220 svjedoka

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media kreće iz početka jer je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. Optužene u slučaju Fimi medija Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. Na suđenju će pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Irena Kvaternik biti ispitano oko 220 svjedoka, s time da će dokazni postupak početi čitanjem dokumentacije, a nakon toga se prelazi na ispitivanje svjedoka, rekla je ranije novinarima zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak, dodajući da će u novom suđenju zasad biti dokazi koji su već izvedeni iz prethodnog postupka.

Optuženog Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, Nevenku Jurak, HDZ i Fimi mediju Uskok u više točaka tereti za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je nazvana ta afera.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media kreće iz početka jer je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Vrhovni sud je zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.

Prihvaćene su i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, kao prve političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Tim više što zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika Vlade kao "službenu osobu" u smislu njegove kaznene odgovornosti.

Ponovno izvođenje već jednom provedenih dokaza

U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, "imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja".

Optužene u slučaju Fimi medija Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud 2015. ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Sredinom travnja trebala mu je biti izrečena presuda u slučaju Planinska, no na dan kad je bila zakazana objava presude sud je zaključio da još mora provesti dodatna vještačenja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene